shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 9.11.2018 г.
ekip7-small-2018-11-9.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
В света на мотовете се потопиха деца от ОУ „Никола Икономов“
04 December 2017

Детската писателка Радостина Николова поведе децата от ОУ „Никола Икономов“ в Разград на пътешествие в света на приказките, в който оживяват мотове, модове, елен с един рог, гушкащо чудовище и хълцаща принцеса. Това са само част от героите в книгите на авторката, която в петък гостува в Детски отдел на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

04_12_2017_knigi-2.jpg

Чаровната писателка разказа пред малките читатели, че от дете е започнала да пише есета, приказки, разкази и стихотворения в личния си розов дневник. Тя сподели, че е сменила няколко професии, докато намери призванието си да пише книги за деца.

„Първо исках да стана моден дизайнер, после реших да стана журналист и работих като редактор в различни печатни и онлайн медии, а след това се реализирах в сферата на туризма. Никога не съм искала да стана писател, писането ме намери само, когато в мен започнаха да се зараждат приказните сюжети от първата ми книга. Така напуснах сигурната си работа, за да правя това обичам и ми носи радост и вдъхновение“, сподели Николова.

След това тя разказа на любопитните деца как е измислила героите от книгите – „Приказки от света на мотовете“, „Моите красиви рога“ и поредицата „Приключенията на мотовете“. Малчуганите научиха, че мотовете са пухкави същества, които живеят в гардеробите и се оцветяват в зависимост от цветовете на дрехите. Техен антипод са модовете, които са мръсни и мързеливи, затова ги изгонили от кралството.

Децата буквално заляха писателката с въпроси и живо се вълнуваха как измисля сюжетите и приказните герои, колко време пише една книга, къде твори и помагат ли й нейните близки. Очарователната детска писателка разказа, че първата книга за мотовете е написала за три месеца, а последната й е отнела шест месеца, като още толкова време е било необходимо за създаване на илюстрациите. В момента авторката подготвя следващото издание, в което главен герой е куче с крила.

В края на творческата среща децата от 2 „д“ и 4 „б“ клас на ОУ „Никола Икономов“, с класни ръководители Татяна Ангелова и Милена Георгиева, поздравиха авторката със стихотворението „Родна реч“ и „Песен за България“. Учениците й подариха книга за Никола Икономов и техни рисунки, на които са изобразени Часовниковата кула и Джамията „Ибрахим паша“. После Радостина Николова раздава автографи и насърчи децата да четат книги, които ще развият тяхното творческото мислене и въображение.

 

Антония КИРИЛОВА