Търсене

Начало Култура Разкази на Димитър Петров включени в списание „Брод“
Разкази на Димитър Петров включени в списание „Брод“
04 December 2017

В току-що излезлия литературен сборник на Русе „Брод“, бр. 14/2017 разградският поет и белетрист Димитър Петров е включен с три разказа. Луксозното издание е за литература и култура и се осъществява с подкрепата на Община Русе и Клуб на дейците на културата.


04_12_2017_sbornik.jpgУчастниците в този брой са Даниел Джумалийски – книга за джаза, Мира Душкова, Атанас Петров и Румен Денев – поезия, Димитър Петров, Станислава Станева и Руслина Александрова – проза, Иво Братанов – литературно изследване. Драго Грамузина участва с поезия от Хърватия. Силно е присъствието на румънски поети като Николае Опришан, Даниел Чифу, Диана Караджиу, Флорин Караджиу, Михаела Маля, Кристиян Мунтян, Кълин Самъргицян, Йонел Симота, Каталин Станчу, Даниела Шонтика, Лилиана Урсу и др. от Брашов. Адриан Лесенчук е представен с фрагмент от поема. Представени са новите книги на Иван Станков „Улици и кораби. GM“, а Полина Жеребцова с „Мравка в стъклен буркан“ и др.

В сборника са включени разказите на Димитър Петров „Асо купа“, „Просякът“ и „Жив е той, жив е! Там на Балкана...“. Напоследък авторът публикува четивни къси разкази, показващи съвременни човешки взаимоотношения, завързани в житейски възли. Загърбили битово-приземените представи, героите се замислят за големите въпроси на оцеляването на нацията, свързани със силното чувство за патриотичното усещане за българщина и сблъсъка му с нахлуващия нов начин на усещане на света - разрушаващ с глобализационния си модел традициите.