Търсене

Начало Искам думата Критиките на Керанка Маркова са неверни
Критиките на Керанка Маркова са неверни
04 December 2017

В бр. 136 на вестник „Екип 7” от 01.12.2017 г. бе публикувано водещо заглавие „Помощ! САНИРАТ събарят ни“ . В статията и съпътстващ коментар се отправят критики и изнасят неверни данни от лицето Керанка Маркова, свързани с работата по изпълнението на дейности по Национална програма за Енергийна Ефективност на многофамилни жилищни сгради.


senol_ahmedov.jpgМайстори, които не са виждали мистрия и метър, работят по санирането


Стартиралата с голям ентусиазъм и оптимизъм Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради или така нареченото безплатно саниране в Разград взе да нагарча на собствениците на одобрените за ремонт блокове.

Стотици семейства отвориха домовете си за майсторите и решиха да преглътнат неудобствата на мръсотията и неизвестностите от къртенето, за да заживеят в уж по-уютни и съвременни жилища, в които няма да духа и да тече, а отвън ще изглеждат като картичка от европейска столица. Но не би.

След месеци наред чукане, събаряне и прахоляк, става ясно, че и търпението, и надеждите им са били напразни. Нещо повече – нещата се оказват по-трагични и отпреди ремонта.

Течове, лошо монтирани дограми, унищожена покъщнина, разбити нерви – с всичко това се сблъскват хората и то на прага на зимата.

Типично по български, случващото се е резултат от липсата на добри специалисти, на координираност, последователност и контрол на планираните действия. Заради мащабите на подобни строителни работи, кратките срокове на изпълнение и апетитите към обществените поръчки на определен кръг от фирми, бяха наети майстори, които не са виждали мистрия, метър и цимент, общи работници без опит и практика. За това и качественият ремонт се оказа „кауза пердута“.

Шенол АХМЕДОВ

Госпожа Маркова създава проблеми още от създаването на сдружението на собствениците през февруари 2015 г. Единствено тя не искаше блокът ни да се включи в програмата. Стигна се дотам, че търсихме съдействието на областния управител Петър Василев, за да подпише декларация за осигуряване достъп до апартамента.

След започването на строителните дейности в началото на месец октомври /а не през август, както е написано в статията/, трябваше отново да й се молим, за да осигури достъп за поставяне на стъклопакетите и подмазване на дограмата.

Госпожа Керанка Маркова реши, че може да използва санирането, за да й се направи и вътрешен ремонт на апартамента. Тя посочва дефекти, които не могат да бъдат причинени от строителните дейности: пукнатини на стоманобетонен панел на разстояние 1 метър от мястото на пробиване с дюбел Ø12 мм за захващане на скелето; теч в банята и килера, които са вътрешни помещения за апартамента, и не могат да бъдат компрометирани от строителните дейности; влагата и мухъла в спалнята и хола, които са видни от снимките във вестника, не са от един месец, откогато тече санирането при положение, че в апартамента над нейния няма течове.

Строително-монтажните работи по санирането и ремонта на входовете на бл. 12 не са приключили. Има строителен надзор, който непрекъснато следи за качеството на изпълнението, и спазване на одобрените от общината проекти. Дефектите могат да се коментират след приключване на обекта, ако има такива.

Добре е, че хората коментират и обсъждат процеса на саниране, но това да се прави компетентно, а не злонамерено.


Управителен съвет на СС „Разград – Орел 12”

Радка Стаменова, Нина Иванова, Биана Тодорова