shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 9.11.2018 г.
ekip7-small-2018-11-9.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Осъдиха мъж на 12 години затвор за убийство с брадва и юмруци
04 December 2017

12 години – толкова ще лежи в затвора Белгин Осман Хасан от село Дянково, ако присъдата за тежкото убийство, което е извършил, бъде потвърдена окончателно.

Делото срещу 53-годишния мъж се гледа в петък в Окръжен съд-Разград по съкратения ред, след като обвиняемият призна фактите и се съгласи да не бъдат разпитвани свидетели и вещите лица.


Според прокуратурата, на 28 април тази година с особена жестокост и по особено мъчителен начин Белгин умишлено умъртвил 55-годишния си съселянин Юзеир Мехмедов. Тежкият инцидент станал на ливада западно от селото, където двамата се засекли. Обвиняемият се връщал с колелото си от Побит камък и видял Юзеир, с когото се познавали отдавна.

Помежду им имало вражда, заради съмнения за откраднати инструменти, които и този път станали причина за скандал. По време на разправията Юзеир ударил с тоягата си два пъти Белгин, в отговор той изкарал брадва.

Според експертиза по делото, по тялото и главата на убития е имало следи от над 45 удара, нанесени със сечивото и с юмруци. Те са засегнали са обаче жизненоважни органи и в резултат на получена тежка отворена черепно-мозъчна травма около два – два и половина часа след нападението Юзеир починал в болницата. И по време на побоя, който е продължил няколко минути, и след него пострадалият е изпитвал изключително силни и интензивни болки и страдания.

Друга експертиза по производството пък е установила, че в часа, в който са се разиграли баталните сцени, Белгин е бил с 2.20 промила алкохол в кръвта. Според вещите лица обвиняемият няма психични отклонения и това, че е бил със лека степен на алкохолно опиване не му е пречело да разбира свойството и значението на извършеното.

Белгин е осъждан и по-рано, но реабилитиран по право. Жертвата му пък е със справка за съдебна съдимост, състояща се от пет печатни страници. Имало и данни, че е бил конфликтен човек – на този факт обърна внимание адвокатът на подсъдимия по време на съдебните прения и пледира за минимална присъда. Прокурорът поиска доживотен затвор, който след заради съкратения ред на делото да бъде намален на 25 години лишаване от свобода.

След тайно съвещание, съдът постанови присъда в размер на 18 години затвор, които редуцира с една трета до 12 години. Уважи и 40 000 лева от първоначално предявения срещу Белгин иск от 150 000 лева, който заведе дъщерята на Юзеир Салиха.

Решението на съда може да се обжалва пред ВАС.

Мила КЮЛЮМОВА