shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 9.11.2018 г.
ekip7-small-2018-11-9.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Ученичка от Езиковата в челната тройка на състезание по природни науки
06 December 2017

Десетокласничката Василена Костадинова от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ участва в Националното състезание „Ключови компетентности по природни науки“, което се проведе в Плевен. Надпреварата е за ученици от 5 до 10 клас с интензивно изучаване на чужд език и задълбочен интерес към природните науки. След провеждане на подборен кръг във всеки регион на страната се класират по двама участници за националното състезание.


06_12_2017_ezikova.jpgВъв финалния бяха формирани 10 отбора с по 6 ученици, които показаха ключови компетентности по химия, физика и биология при решаване на реални проблеми.

Разградската възпитаничка беше в отбор №10 с ученици от Ямбол, Хасково, Попово, Белене и София. В първия теоретичен кръг на състезанието всеки тим решава по четири задачи, след което говорители на групите представиха решенията пред оценяващата комисия.

„В първия кръг поех физичната задача, в която имаше и малко химия. В началото много се притеснявах, но когато застанах отпред, напрежението започна да изчезва и обясних моята задача по най-добрия начин. Чувството беше уникално, емоциите бяха много силни и се чувствах все по-уверена след всеки следващ въпрос от страна на комисията“, разказа Василена Костадинова.

На втория ден от състезанието отборите работиха по две експериментални задачи, чиито решения представиха пред журито. Десетокласничката от Разград реши задачата по химия, която презентира друг участник от отбора.

Комисията, съставена от проф. Адриана Тафрова, проф. Снежана Томова, проф. Мая Гайдарова, доц. д-р Стефан Манев, гл. ас. д-р Йотова, класира на второ място в състезанието отбор №10, в който участва възпитаничката на Езиковата гимназия, с ръководител Ивелина Христова.