Търсене

Начало Искам думата Замислете се как да се възползваме пълноценно от безплатното саниране
Замислете се как да се възползваме пълноценно от безплатното саниране
06 December 2017

Панелните блокове са в много лошо състояние, абсолютно всички текат, комините я ги има, я ги няма, отдушниците са задръстени, пространството между покрива и тавана на последния етаж е пълно с птичи курешки, перушина и скелети от умрели птици, тръбопроводите и за мръсната и за течащата вода са в много лошо състояние, железобетонът е ръждясал и се руши, падат и се лющят парчета бетон, мазите са пълни с мишки и хлебарки, около 50-60% от дограмата не е сменена - неуплътнена, изгнила, с по едно стъкло или разни фазери, балатуми или тенекии.


06_12_2017_ivanova.jpgСметопроводите са напълнени с отпадъци, които не трябва да са там. Няма ефективен гръмоотвод. Ще спомена и това, че в разрез със Закона за етажната собственост има разбити стени за разширяване на кухните към балкона, разбити стени за приобщаване на кухните към съседната спалня и други „ремонти“, които застрашават устойчивостта на целия блок. Такава е ситуацията почти навсякъде. Защо за това нищо не се казва?

Панелните ни блокове са грозни и трудно се отопляват. Не им остава много живот и време за обитаване. Даваме ли си сметка за това?! Замислете се, скъпи съграждани. Защо не оценяваме програмата за безплатно, забележете БЕЗПЛАТНО саниране. Програмата е добра, но истината е, че нямаме работници за това - като казвам работници, имам предвид не само обикновените строителни работници, но и проектанти, инженери, строителни техници и ръководители на строежа и не на последно място СТРОИТЕЛЕН НАДЗОР, който обикновено гледа отдолу и дори не се качва на строежа. Неговата работа опира дотам да се разходи до строежа, да поговори с ръководителя на строежа общи неща, най-много да поиска сертификатите за материалите и дотук. Това е проявеният „контрол“, от който наистина няма особена полза.

Не хулете програмата, скъпи съграждани, а се замислете се как да се възползваме пълноценно от нея.

Долавям, че участниците в програмата не смеят да вземат отношение, за да не ги обвинят в пристрастност към защитниците на програмата от правителството или пък в някакви схеми. Аз си позволявам да я защитя, защото във всяко едно отношение съм независима - пенсионерка съм и нямам работодател, организирах подготовката на документите за саниране съвсем безплатно и най-важното блокът ни вече е обновен - саниран от тавана до земята. Защо да не поработим всички блокове в града ни да изглеждат така. Хора, не завиждайте, а поработете, за да си поискаме от държавата това, което ни се полага. Програмата трябва да продължи, да се разшири обхватът й, но да трябва да искаме да се подобрят изпълнението и контролът. Поне това го можем.

Обичам Разград и искам да го разкрасим!


Николинка ИВАНОВА