Търсене

Начало Новини Край на „Диамант“, заличиха го от правния мир
Край на „Диамант“, заличиха го от правния мир
06 December 2017

След 16-годишна сага производството по несъстоятелност на „Диамант“ АД най-после беше прекратено, а съдът постанови дружеството да бъде заличено от Търговския регистър.

Образуваното още през 2001 година дело е приключило окончателно в края на ноември, тъй като е била изчерпана масата на несъстоятелността.


06_12_2017_komin1.jpgЖалби срещу решението на Окръжен съд-Разград не са постъпили и то вече е в сила, съобщи Милен Станчев, който бе синдик на дружеството.

За „Екип 7“ той уточни, че постъпленията от осребряването на собствеността в размер на около 10 милиона лева са били разпределени между кредиторите. Така са на практика са удовлетворени около 33-34 % от общия размер на съществуващите вземания. Останалите няма как да бъдат платени, тъй като имуществото на дружеството вече е изчерпано.

Към момента все още има налични, но непотърсени малко над 40 000 лева. От тях близо 8000 лева са за физически, а останалите за юридически лица. Тъй като „Диамант“ вече официално не съществува в правния мир, а правомощията на синдика са прекратени, сумата е преведена по сметката на Окръжен съд-Разград и във всеки един момент кредиторите могат да си получат средствата.

Най-големи задължения дружеството е имало към „Булгаргаз“ - около 10 000 000 лева, енергийният холдинг обаче е успял да си възстанови значително по-малко пари, тъй като общо постъпилите суми от продажби на активи са били разпределени пропорционално между кредиторите, съобразно процедурата и реда за взимания, разписани в Търговския закон.

Началото на края за бившия завод за стъкло и порцелан дойде през 1996 година с избрания крайно неподходящ начин на приватизация от тогавашното правителство, начело с Жан Виденов. Тогава 67 процента от собствеността отиде не в стратегически инвеститор, а във фондове по т.нар. масова приватизация. Няколко години по-късно, след продажбата на остатъчния дял, собствеността бе разпределена между три фонда и едно РМД, никой от съсобствениците обаче не инвестира в технологично и производствено обновление, предприятието се оказа неконкурентоспособно при новите изисквания на пазара и фалира. Провали се и възможността на площадката на „Диамант“ стъкларското си производство да развие турската фирма „Шишеджам“ и тя си построи завода в Търговище.


Мила КЮЛЮМОВА