shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Планират инвестиция за 15 000 000 лева в Разград
11 December 2017

Областен експо център с интермодален терминал, логистична и панаирна зона и високотехнологичен парк на обща площ 77 000 кв.м ще бъде изграден в Разград. Общата стойност на бъдещата инвестиция е 15 000 000 евро - това бе съобщено по време на представянето на "Клъстер Черноморска икономическа зона /КЧИЗ/ във Варна.


11_12_2017_ekspocentar-2.jpgНа събитието присъстваха областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, главният секретар на областната администрация Михаил Тодоров и главният архитект на Община Разград Петър Сергев. Архитект Сергев уточни пред "Екип 7", че тепърва се уточнява конкретният терен, като на този етап е изяснено, че вероятната локация ще бъде източно от град Разград.

По време на презентацията стана ясно, че амбицията на създателите на клъстера е реализацията на логистичен коридор от Азия през порт Варна в направление Шумен, Разград и Русе към Централна Европа.

Председателят на КЧИЗ инж. Дойчин Ников представи проекта "Логистичен и Реекспорт Хъб за Централна и Източна Европа", както и идеите за регионални проекти, които са получили подкрепата на съответните областни администрации. Той съобщи, че подобен проект вече работи в Румъния през Констанца, а целта на българския му аналог е да се развие движение на стоки най-вече от Китай, Катар и Саудитска Арабия по направлението Шумен, Разград и Русе.

Заради ясно изразената си подкрепа към важни инфраструктурни и социално значими проекти Гюнай Хюсмен получи благодарствено писмо, а на Михаил Тодоров бе връчено удостоверение за членство в КЧИЗ, тъй като още като депутат в предходното Народно събрание е подкрепял идеите на клъстера.