Търсене

Начало Култура Атанас Петров представи новата си книга пред разградска публика
Атанас Петров представи новата си книга пред разградска публика
18 December 2017

Атанас Петров е роден в Русе, завършил е Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на сборника с поезия „Памет” - 1991 г. и на сборника с разкази „Катерина” – 2017 г. Има публикации на поезия, проза, хумор и сатира в алманасите „Нова българска литература”, „Пролет”, „Янтра” и литературния сборник „Измерения”.


18_12_2017_kniga-1.jpg18_12_2017_kniga-3.jpgВ края на миналата седмица в РБ „Проф. Боян Пенев“ бе представен сборникът с къси разкази „Катерина”. Анонс към срещата направи Дачо Господинов. Литераторът Румен Горанов, който е и редактор на книгата „Катерина” представи автора и произведенията му. Ето част от словото му: „Белетристиката на Атанас Петров е неподражаема. След 90-те години някои успяха да се наложат в литературата като тръгнаха в политически посоки. За Атанас не мога да кажа това, той си остана верен на себе си. Творецът трябва да бъде над политическите процеси в което и време да твори. Атанас Петров не боледува от болестта на младите автори, че публиката трябва да бъде спечелена с някоя шокираща случка, травмираща история или пък зашеметяващ сюжетен ход. При него почти нищо не се случва. Много често в разказите си авторът остава в сянката на разказвачите. Много често в белетристичните му откъси няма само един разказвач, а се случват да са повече. Всеки разказва своята история без повествователен мотив, чрез поведението си, чрез вписването си. Често главно е общуването на човека с природата. Първият разказ, който дава и името на книгата, е дълбоко свързан с темата за човека и природата. Интересни са женските образи в разказите, защото жената се възприема и като въплъщение на природата. Тя е по-истинска, по-земна. Тя е свързана с идеята за стихиите, с усещането на първичното, говори с езика на митологичното, фолклорното. Авторът не се занимава да вкарва митологични схеми, за да се представи като ерудиран пред читателя. При него всичко си идва само, съвсем незабелязано и спокойно, върви истински диалог между човека и природата. В разказите на представяния писател няма тема и образ, които да се повтарят. Той е уловил общочовешките проблеми и ги придава в тъканта на разказите си. Атанас Петров има свой авторски почерк, докато при Елин Пелин и Йовков решаването на конфликтите се повтаря, колкото и да са различни ситуациите. В представяните разкази има неочаквани решения накрая”.

Авторът прочете финала на емблематичния си разказ „Катерина”. Призна пред присъстващите, че всичко е истина в повествованието. Героите са истински, само са сменени имената им. Всичко, което е вградено в разказите се е случвало пред очите му. Няма екшън, има реално случващ се живот. В определени моменти те трябва да решат някаква ситуация, според разбиранията си и традициите си. Влизат със своите вътрешни преживявания и отношение към природата в съприкосновение с читателя.

В диалог с писателя влязоха Пламен Панчев, Мариета Пигелер и Иван Димитров. Те го приветстваха за написаното и го поощриха, че трябва да покаже на хората всичко, което има като творчество. Панчев направи кратък и изчерпателен анализ на уловеното от него майсторство и въздействие на посланията и общочовешките ценности, предадени от автора. Творческата среща премина задушевно и след официалната част гостите получиха отговори на личните си въпроси от автора на чаша бяло вино и закуска.

Димитър ПЕТРОВ