Търсене

Начало Оживление Трета награда от Национален конкурс за фотографа Мехмед Азиз
Трета награда от Национален конкурс за фотографа Мехмед Азиз
22 December 2017

Дългогодишният фоторепортер на БТА за Разградска област Мехмед Азиз спечели трета награда на тазгодишния конкурс на „Бг Прес Фото“ - за журналистическа фотография.

Жури с международно участие определи негова снимка в категория „Единични фотографии“ да е сред призьорите на шестнадесетото издание, организирано от фондацията.

22_12_2017_aziz-1.jpg

22_12_2017_aziz-2.jpgНаградената снимка е направена по време на авторалито през 2016 г. в Исперих и бе плакат на тазгодишното състезание. Фотографията е сред 240-те селектирани и представени на специална изложба в София.

Роденият в село Йонково Мехмед Азиз е сред доказаните фотожурналисти в страната. Силата му е в репортажната фотография, но е автор и на фотоси в различни други жанрове – портрет, реклама и др. Негови снимки са публикувани в Голямата енциклопедия на България, в българското издание на списание „Нешънъл Джиографик“, и редица местни и национални медии.

Като служител на музея в Исперих снима археологическите находки и в резервата „Сборяново“, като през 1982 заснема първите кадри от вътрешността на Тракийската царска гробница край село Свещари. Негови фотографии са в множество издания за Свещарската гробница, дипляни и картички.

Азиз има зад гърба си 20 самостоятелни фотоизложби. Сред най-значимите му отличия са вторите награди за репортажна фотография на вестник „Поглед“ през 1984 г. и на „Бг Прес Фото“ през 2003 г. Носител е на „Почетен знак“ на град Исперих за популяризирането на града и региона. Като фоторепортер на БТА за областта от 18 години отразява всички значими събития в Лудогорието.

Поради ангажименти в чужбина той не успя да присъства на откриването и награждаването и тези дни получи грамотата си, придружена от благодарствено писмо от организаторите. По случай отличието Мехмед получи специални поздрави от свои колеги и ценители на творчеството му. Да отбележи повода фотографът почерпи приятели и колеги в кафе „Бавария“ в Исперих, където често може да бъде открит на чаша кафе.