shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 12.12.2018 г.
ekip7-small-2018-12-12.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
С 3D принтер работиха в Математическата гимназия
28 December 2017

 

 

В час по информатика в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Разград учениците работиха с 3D принтер и се запознаха с работата на съвременния инженер.

„България изпитва крещяща и труднозапълнима нужда от машинни инженери, а търсенето надвишава над три пъти предлагането“, споделиха за „Екип 7“ преподаватели от Машинно-технологичния факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

 

 

 

Те гостуваха в Математическата гимназия, за да покажат на учениците, че машинният инженер работи в официално облекло с компютър, отколкото в работни дрехи сред стружки и промишлени отпадъци в цеха.

Ученици от паралелка „Информатика и математика“ работиха с 3D компютърна мишка, участваха в създаването на компютърен модел на реален обект, в случая – логото на Математическата гимназия. След това 3D принтер го пресъздаде пред тях от полимерна нишка от полилактаза биополимер, изработен от възобновяеми растителни източници, вместо от петролни продукти. Това бе намек, че и науката „Материалознание“ вече не трябва да се свързва само с метал, дърво и пластмаса, а и с много съвременни и най-вече „еко“ материали. Учениците използваха CAD-системи, разгледаха пръстовите си отпечатъци на микрониво, видяха пикселите на телефоните си с помощта на микроскоп, донесен от учените.

Демонстрацията се случи в четири последователни учебни часа при преподавателите инж. Ирина Минкова и Величка Маркова с помощта на учени от Машинно-технологичния факултет на Русенския университет. Тук бе деканът проф. Бранко Сотиров, ръководителите на катедри доц. Красимир Иванов, доц. Руси Минев, освен това доц. Александър Иванов, специалист по CAD-системи и д-р Емил Янков, специалист в областта на CAD-системите и материалознанието.

По настояване на местния бизнес в Разград има изнесено обучение по професията „Машинно инженерство“, защото инженерите са най-търсените специалисти в региона и не достигат, обобщиха учените.


Даниела КУМАНОВА