shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 12.12.2018 г.
ekip7-small-2018-12-12.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Запалиха колите на горски стражари
05 January 2018

 

 

Личните автомобили на горски стражари от Исперих са били запалени в сряда срещу четвъртък през нощта, съобщиха от полицията.

Обект на посегателството са станали „Опел Корса“, собственост на 35-годишния Ахмед Ахмед, и „Фолксваген Пасат“ на 37-годишния Юксел Юмер, и двамата служители на Държавно горско стопанство „Сеслав“ - Кубрат.

 

 

 

Колите са били спрени една до друга на паркинга на блок 14 в жк „Васил Априлов“ в Исперих, в който живеят потърпевшите.

Сигнал, че автомобилите горят, е подаден на телефон 112 в 00.50 часа вчера. Въпреки намесата на пожарникарите, нанесените щети са сериозни.

По случая е образувано досъдебно производство за палеж, на този етап авторите на тежкото престъпление не са установени. Горските служители предполагат, че зад престъплението стоят нарушители, на които те са конфискували каруците и конете заради незаконна сеч.

Вчера сутринта преди да отиде на работа местопроизшествието посети и областният управител Гюнай Хюсмен, който живее в Исперих. Той разговоря с двамата потърпевши и им обеща подкрепа и съдействие. Малко по-късно губернаторът се срещна с директора на ДГС „Сеслав“ - Кубрат инж. Тони Димитров и със старши лесничей Турхан Ибрям.

В хода на разговорите двамата представители на горското стопанство разкриха, че това не е първо посегателство над техни служители. Само преди няколко дни, на 29 срещу 30 декември, 15 човека от Завет и Веселец гонили и нападнали лесничей и сестра му, като нападението също било свързано с работата на колегата им. Мъжът получил лека телесна повреда, а младата жена била заплашена с изнасилване. Въпросният случай се разследва от полицията, но все още няма задържани.

В отоплителния сезон набезите на бракониерите зачестяват, а те стават много арогантни, особено когато им се конфискуват транспортните средства и им се налагат актове.

Това признаха пред областния управител инж. Димитров и Турхан Ибрям. Най-сериозни трудности лесничеите от ДЛС „Сеслав“ срещали в районите на ромските махали в Исперих, Завет, Китанчево и Веселец. Подобни инциденти обаче нямало да сломят духа на служителите и те щели да продължат непримиримата си борба с бракониерите в Лудогорието.

И по време на срещата в кабинета на Гюнай Хюсмен инж. Димитров получи обаждане, че в момента две каруци с незаконно добити дърва се движат между Брестовене и Завет, а той даде указания на служителите си да действат по залавянето им.

Във връзка със случилото се вчера областният управител изпрати и официално становище до медиите, което публикуваме без съкращения.

Мила КЮЛЮМОВА

 

 

 

Гюнай ХЮСМЕН:

 

Държавата да компенсира потърпевшите, за да покаже, че стои зад съвестните си служители


Във връзка с инцидент, при който е унищожено лично имущество на служители в Държавно горско стопанство „Сеслав“-Кубрат, докато те са на работните си места, изразявам пълната си подкрепа към двамата горски стражари и техните колеги, които защитават интересите на държавата в горския сектор.

Само през последния месец Ахмед Ахмед и Юксел Юмер са конфискували 5 автомобила на извършители на незаконна сеч в горите в Лудогорието, за което са получавали заплахи от нарушители. Палежът на автомобилите им е извършен снощи на паркинг пред жилищния блок в Исперих, където живеят, докато двамата горски стражари отново са били на акция.

Намирам за недопустими действията на извършителите на престъплението, по този начин те се опитват да ни върнат в 90-те години на миналия век, когато държавните служители бяха наплашени и имаха затруднения при изпълняване на задълженията си.

Не се съмнявам в бързото разкриване на извършителите, но и категорично подкрепям предложението на окръжния прокурор Тихомир Тодоров и препоръчвам на Общинската администрация и на Общинския съвет в Исперих да въведат система за видеонаблюдение, която да подпомага разкриването на престъпления на територията на общинския център.

Обръщам се и към ръководството на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово да намери вариант двамата служители да бъдат компенсирани за нанесените щети по имуществото им, като по този начин се покаже на нарушителите, че държавата подкрепя своите съвестни служители, защитава техните интереси, а посегателството над държавни служители или тяхно имущество няма да доведе до намаляване на тяхната бдителност при изпълнение на задълженията им.

Припомням, че през ноември 2017 г. Областна администрация-Разград изрази пълната си подкрепа за предприемане на засилени мерки за контрол в горите, обявена на съвместна среща с ръководствата на Окръжна прокуратура-Разград, ОДМВР-Разград и ДЛС „Воден-Ири Хисар“.

Убеден съм, че общите усилия на държавните институции ще спрат незаконните бракониерски набези в горите на територията на област Разград!