shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 12.12.2018 г.
ekip7-small-2018-12-12.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Домусчиеви строят още един завод в Разград
05 January 2018

 

 

Компанията на едни от най-успешните български индустриалци - братята Кирил и Георги Домусчиеви, „Хювефарма“ стартира мегаинвестиция на обща стойност 220 000 000 евро. Тя предвижда построяването два нови завода на дъщерното дружество „Биовет“. Предприятието в Пещера, в което ще бъдат вложени 150 000 000 евро, ще увеличи с 50% производството на ветеринарни продукти и ще открие нови 150 работни места.

 

 

 

Вторият завод ще бъде в Разград. Инсталацията ще бъде изградена в имота на местния клон на „Биовет“, популярен като „Разширението на завода“.

Тя ще бъде в близост до открития през 2012 година от премиера Бойко Борисов завод за биотехнологии и фармацевтични продукти. Тогава бяха инвестирани 30 000 000 евро и разкрити 220 работни места.

Сега стойността на инвестицията възлиза на 70 000 000 евро. В бъдещия завод, който ще бъде завършен в края на 2019 година, ще се произвеждат ветеринарни ваксини. Прекият социален ефект от новата инициатива на братя Домусчиеви е разкриването на нови работни места, за които ще бъдат наети между 120 и 160 души. От „Биовет“ АД - клон Разград уточниха, че проектът е на фаза „Оценка за въздействие върху околната среда“.

За новия си проект „Хювефарма“ бе одобрена за финансиране по Плана за инвестиции в Европа, по-известен като „План Юнкер“, откъдето ще получи 100 000 000 евро. Всъщност групата на Кирил и Георги Домусчиеви, заедно с производителя на олио „Олива“, са първите български компании, които се подпомагат по „Юнкер“. На практика обаче проектът на „Хювефарма“ е най-големият частен български проект, финансиран по този план.

Останалата част от общата инвестиция ще бъде осигурена от собствени средства и банков заем.

На първото за годината заседание на Министерския съвет, което бе в сряда, бе одобрен проект на Меморандум за разбирателство между правителството и „Биовет“ АД за изпълнение на инвестицията. Според документа инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.


Димитър КИРИЛОВ