shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 12.12.2018 г.
ekip7-small-2018-12-12.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Процедурата за глобяване на нарушители е безумна!
08 January 2018

 

 

„Бременна съм, бързах за преглед, затова така спрях“ - с тези думи опита да оправдае пред полицаите факта, че е паркирала върху тротоара млада шофьорка в петък. Фишът от 20 лева обаче не й се размина, защото правилата са за всички. Включително и за бременните.

Специализирани полицейски операции, свързани с неправилното паркиране в Разград се провеждат всеки понеделник и петък, когато трафикът от автомобили обичайно е по-голям.

 

 

 

В тях участват по над 20 служители на Районното полицейско управление, като част от екипите се насочват към селата. Обект на най-засилен контрол обаче, са няколко точки в центъра на града, които шофьорите са възприели като удобни за паркиране, макар те са забранени и за спиране, и за престой.

В полезрението на дежурните екипи са винаги улиците „Паркова, „Искър“, „Кирил и Методий“, „Марица“, „Арда“, „Цар Асен“ и булевард „България“ в посока към „Априлско въстание“, където масово се паркира неправилно.

Само през декември са реализирани седем такива специализирани операции, при които са съставени 570 фиша и 26 акта на нарушители.

За цялата минала година общо наложените санкции по Закона за движение по пътищата само от служители на Районното управление в Разград са 3923, от които 347 акта. В статистиката не влизат фишовете и актовете, съставени от екипите на „Пътна полиция“. Това обяви пред журналисти в петък началникът на Районното главен инспектор Деян Георгиев.

Зад сухата статистка стои огромен ресурс, независимо от големите числа в нея обаче, работата не води до желания от нас резултат – шофьорите да започнат сами да се възпират от нарушения, призна Георгиев. Той нарече административно-наказателното производство „безумен процес“.

За едно очевидно нарушение, каквото е неправилното паркиране, се изписва огромно количество хартия, водят се преписки, дела на по няколко инстанции, на които призовават и служителите, и мен като административно-наказващ орган. И всичко това за глоба от 20 лева, която нарушителят е решил да обжалва и която не се знае кога държавата ще си прибере. Процедурата е изключително тромава, производството не е уредено ефективно, но законът е такъв и ние се съобразяваме с него, коментира още главен инспектор Георгиев.

Той анонсира, че в момента ръководството на областната дирекция на МВР готви и други инициативи, съвместно с Община Разград, които се надява да доведат до по-дълготраен и сериозен ефект върху поведението на шофьорите. Уточни, че по линия на неправилното паркиране полицията работи ежедневно в рамките на текущия контрол, в първия и последния делничен ден от седмицата обаче акцентът е само върху този тип нарушения.

В петък, само в рамките на половин час екипите на Районното управление написаха десетки фишове в централната част на града. Част от тях успяха да връчат лично на водачите, на другите оставиха уведомления под чистачката.

А че по улиците в Разград положението е настина кошмарно, независимо от усилията на полицията, се убедиха и журналистите, които бяха поканени да отразят поредната специализирана петъчна операция.

Мила КЮЛЮМОВА