shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 12.12.2018 г.
ekip7-small-2018-12-12.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Разград отбеляза 170 години от рождението на Христо Ботев
08 January 2018

 

 

На 6 януари Разград отбеляза 170-годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист Христо Ботев. 2018 година е обявена за Година на Ботев.

Пред паметника на Ботев в Градския парк слово за живота, делото и творчеството на героя произнесе уредникът в Регионалния исторически музей Иво Стоянов.

 

 

 

Той припомни, че в четата на Ботев е участвал и загинал в боеве 18-годишният Ангел Тотев Ковачев от разградското село Благоево, а след Освобождението в Исперих се е заселил друг четник Владимир Друмев.

Под звуците на изпълнения на Градския духов оркестър венци и цветя пред паметника бяха поднесени от името на кмета на Разград Валентин Василев, народния представител от ПП ГЕРБ Десислава Атанасова, народния представител от БСП за България Денчо Бояджиев, областния управител Гюнай Хюсмен, председателя на Общински съвет в Разград Стоян Ненчев, групата общински съветници от ПП ГЕРБ, общинския съвет на БСП и общински съветници от БСП , СУ„Христо Ботев“ - Разград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Регионален исторически музей, РБ„Проф. Боян Пенев“, както и от признателни граждани.

 

 

В Кубрат почетоха Ботев

В Кубрат отбелязаха 170-годишнината от рождението на Христо Ботев. На тържеството пред бюст-паметника на поета и революционера присъстваха кметът на общината Алкин Неби, неговите заместници Орхан Мехмед и Женифер Пойраз, председателят на местния общински съвет Хюсеин Юмеров, ученици и учители от най-голямото училище в общината, чието име носи - СУ "Христо Ботев" в града, граждани.

Прозвучаха думи на признателност, поднесени бяха венци и свежи цветя пред паметника.

 

Светломир КИРОВ

 

 

Годишнината от рождението на Христо Ботев отбелязаха ученици от ОУ „Ив.С.Тургенев“


Шестокласниците от разградското училище „Ив.С.Тургенев“, водени от Людмила Денева, тяхна преподавателка по български език и литература, посетиха регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в навечерието на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. С интерес те разгледаха подредената изложба за живота и делото на поета. Тъй като повечето от децата са членове на журналистическия клуб „Наблюдател“ към училището, огромно впечатление им направиха вестниците, списвани и издавани от поета.

За живота и делото на Христо Ботев шестокласниците разговаряха с Иво Стоянов, уредник на къща музей „Станка и Никола Икономови“. Той им разказа и за участието на разградлии в четническото движение, за живота и делото на Ангел Тотев Ковачев и Васил Друмев. След това учениците гледаха игралния филм „Свобода или смърт“ на Никола Корабов.

Тургеневци напуснаха библиотеката доволни, с нови знания и национално самочувствие. Това не беше първата им среща с Димитър Петров и колектива на библиотеката, а поредно съвместно събитие, изпълнено с емоции и допълване на знания по един по-нестандартен начин.

Севдалина ПЕТКОВА