Начало Култура Захари Карабашлиев представя новия си роман „Хавра“ в Разград
Захари Карабашлиев представя новия си роман „Хавра“ в Разград
08 January 2018

 

 

Известният съвременен български писател Захари Карабашлиев ще представи втория си роман „Хавра“ в Разград. Срещата на автора с почитателите на художественото слово ще се проведе на 11 януари от 17.30 часа в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

Авторът на бестселъра „18% сиво“ ще разкаже пред публиката за новата си книга, която е майсторска панорама на две далечни епохи и съчетава елементи на напрегнатия ноар и на историческата хроника.

 

 

 

Първата част на романа разказва за съдбата на Никола Марков, който след тринадесет години живот в Америка и редица провали се завръща България, за да открие истината за смъртта на баща си.

Историческата част на книгата е базирана на живота на военния кореспондент Джанюариас Макгахан, който изиграва решаваща роля за освобождаването на България. Неговите материали във вестник „Дейли нюз“ за събитията в Батак предизвикват вълна от възмущение и недоволство в Европа срещу зверствата на османската армия.

В романа „Хавра“ се разгръща и драматичната любовна история на американския журналист с младата руска аристократка Вера Елегина.

Втората сюжетна линия започва да се развива, когато Никола получава необичайно писмо от жена, прочела единствената му публикувана книга. Д-р Вера Стоименова му отправя интересно, почти литературно предложение – да й чете писма на повече от век срещу високо възнаграждение и така те двамата да съживят една стара история.

В мащабния и същевременно интимен свят на „Хавра“ се срещат история и настояще, преплитат се факти и фикция, редуват се напрегнато действие, лиричност – със смели щрихи и в интимна близост, с внимание към незабележимото и усет към красотата.

Ценителите на художествената литература ще могат да научат още подробности за книгата и да получат автограф от Захари Карабашлиев този четвъртък в библиотеката.