Начало Култура Поетичен Йордановден и Ивановден в Разград
Поетичен Йордановден и Ивановден в Разград
08 January 2018

 

 

Сред шедьоврите на живописта в Художествената галерия четирима творци именици събраха свои приятели и почитатели на литературата на Поетичен Йордановден и Поетичен Ивановден. Това се случи в петък, в навечерието на двата християнски празника. Организатори на събитието бяха Община Разград, РБ „Проф. Боян Пенев“, Общността на писателите в Разград и ХГ „Проф. Илия Петров“. Водещ беше поетът Пламен Панчев, а имениците поети и писатели бяха Иван Дойнов, Иван Димитров, Иваничка Маджарова и Иван Джебаров.

 

 

 

От млади творци и актьори от Клуб „Слово“ към ЦПЛР – Център за ученическо техническо и научно творчество и от ръководителката им Веселина Йотова, прозвучаха красиви поетични и прозаични слова на Ивановци и Йордановци от Разград и от цялата страна.

Красивото музикално оформление на поетичната вечер бяха творби на Григ и Панчо Владигеров в изпълнение на пиано на възпитаничката на Музикална школа „Илия Бърнев“ Ивана Хосровян, също именичка, с ръководител Нина Георгиева. фициални гости на вечерта бяха Виолета Антонова - гл. експерт в дирекция „Култура спорт и туризъм“ към Община Разград, представители на Църквата – архиерейският наместник отец Георги Георгиев и отец Данчо Кьосев. Сияна Димитрова от ЦПЛР - ЦУТНТ с „Отечество любезно“ – стихотворение от патриарха на българската литература, носещ също най-разпространеното българско име Иван /Иван Вазов/, грабна вниманието на публиката още в първите мигове на литературната вечер. Заедно с представяне на стихове на присъстващите творци - инициатори на вечерта, децата и младежите от ЦПЛР -ЦУТНТ – Николай Симеонов, Андрея Ангелова, Леонора Василева, Деяна Димитрова, Сияна Димитрова, Колийн Господинова, Ава Аляовлу, Назенде Велиева и Даниел Петров, поведоха присъстващите в необятните вселени на Йордан Йовков, Йордан Милев, Йордан Стубел, Йордан Кръчмаров, Йордан Друмников, Иван Теофилов, Ваня Петкова, Иван Голев, Иван Динков, на заветския поет Иван Бобев, на починалия разградски поет Иван Иванов - Аракчев, директор на разградската гимназия.

Във втората част на литературно-музикалната вечер Иван Дойнов, Иван Димитров и Иваничка Маджарова поздравиха публиката, прочитайки свои творби, а писателят Иван Джебаров, с присъщия си стил и сладкодумие, изхождайки от думите на бившата министър-председателка на Израел Голда Меир, че песимизмът е привилегия, от която евреите нямат право да се възползват, отправи пожелание: „Ние, българите, също никога да не се възползваме от тая привилегия песимизъм“.

А последната част – то се знае, бе почерпка от имениците – по чаша бяло и червено вино и сладкиши, като не мина без сладки и дълги раздумки и пожелания за здраве и творческо вдъхновение.

 

Веселина ЙОТОВА