shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
Републикански шампион по културизъм извади Богоявленския кръст в Лозница
08 January 2018

 

 

29-годишен републикански шампион по класически културизъм извади Богоявленския кръст от студените води на язовир „Каменна чешма“ край Лозница.

Младият плувец Андрей Андреев първи се докосна до светия кръст, който хвърли протойерей Иван Попгеоргиев.

 

 

 

Смелчагата, който за първи път участва в ритуалното къпане, получи 200 лева парична премия за своя подвиг. Той обяви, че с половината от сумата ще купи едно агне, за да направи курбан за здраве, а с останалата част от парите ще купи фенер за гроба на неговия чичо, който се е казвал Йордан.

„Аз съм вярващ човек и си пожелавам Господ да ми дава здраве, сили и късмет, както и на всички хора около мен“, каза Андреев, който е родом от Разград и развива частен бизнес.

В обредното къпане участваха още седем млади мъже – Емил Тодоров, Генади Маринов, Андреан Ганков, Румен Радев, Тодор Митев, Владислав Пламенов и Мартин Стоянов, който извади кръста от язовира през 2016 година. Според народните вярвания, който участва в ритуала навръх Йордановден, няма да се разболее и ще бъде здрав и благословен през цялата година.

Накрая всички смелчаци поляха своя героизъм с червено вино пред огромния огън, запален на брега на язовира. За всички участници имаше парични награди, осигурени от институции и бизнесмени.

На християнския празник Богоявление в църквата „Света Параскева“ в Лозница енорийският свещеник отец Боян Борисов и протойерей Иван Попгеоргиев извършиха Света литургия и Велик водосвет. Миряните, които присъстваха на службата, запалиха свещи за здраве, причестиха се и си напълниха светена вода, с която да благословят домовете и близките си.

Антония КИРИЛОВА