shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
Областният управител бе заедно с премиера на откриването на обновената Желязна църква в Истанбул
08 January 2018

 

 

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе единственият областен управител, който бе включен в официалната българска делегация за откриването вчера на обновената църква „Свети Стефан“ в Истанбул, която е по-известна като Желязната църква.

 

 

 

Делегацията се води от министър-председателя Бойко Борисов, в нея влизат още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев. От българска страна гост бе и председателят на парламентарната комисия по култура и медии, скулпторът Вежди Рашидов, който се изказа много ласкаво за работата на реставрационния екип и неговата ръководителка Фикрие Булнмаз.

На откриването и освещаването на църквата вчера молебен отслужиха Вселенският патриарх Вартоломей и българският Неофит. На тържеството присъстваха близо хиляда души.

Уникалният железен храм е напълно обновен след продължил близо седем години ремонт на стойност около 3,5 милиона евро. При ремонта е възстановен и позлатеният купол, издигащ се на 40 метра височина, при който за пръв път кубетата на църквата са позлатени. Това е единственият православен храм в света, изграден от желязо. Основният камък е поставен на 25 октомври 1859 година.

Преди тази църква бяха обновени и два наши храма в Одрин. България пък реставрира с европейски средства Ески джамия в Стара Загора и Джумая джамия в Пловдив.