shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
Ще разпитват повторно част от свидетелите на убийството в Брестовене
10 January 2018

 

 

За средата на февруари се отложи вчера делото за убийството в Брестовене, след като съдът уважи част от претенциите на защитата за повторен разпит на някои свидетели.

Този ход на адвокатите беше очакван, предвид измененията в обвинителния акт, които прокурорът направи на предходното заседание през ноември.

 

 

 

Корекциите не доведоха до

до промяна в квалификацията на обвинението, с него обаче бяха уточнени оръдията, ползвани от подсъдимите по време на престъплението – Абедин Зекерие си служил с дървен сап и метален бокс, а Алеко Герджиков с металната част на земеделско сечиво.

Припомняме, че двамата мъже отговарят пред Темида за това, че в съучастие като съизвършители на 22 юли 2015 година по хулигански подбуди умишлено, с особена жестокост и по особено мъчителен начин са умъртвили 26-годишния ли Хакъ.

Тежкият инцидент стана около 20.30 часа при сбиване между два враждуващи ромски рода, при което бяха ранени още петима души.

Али бил нападнат от обвиняемите малко след като паркирал колата си в центъра, за да отиде до магазина. Заедно с него били колегата му Любомир Недялков и 5-годишният син на Али. Озверелите мъже потрошили прозорците на автомобила и започнали да налагат жертвата си. Като видял случващото се, Недялков потеглил от мястото, за да спаси момченцето.

Междувременно в центъра на селото, където се разиграла трагедията, дошли още близки на нападателите. Пристигнали и роднини на Али и мелето се разраснало, той самият успял да гръмне с газ-сигнален пистолет, но това не му помогнало по никакъв начин.

26-годишният мъж починал в разградската болница в резултат от получена тежка черепно-мозъчна травма и множеството наслагващи жестоки удари.

Вчера в залата повторно бяха призовани съдебните лекари, работили по случая, едно от вещите лица представи и заключението си по допълнителна задача. Подробности от него не бяха цитирани в съда, д-р Пламен Димитров обаче уточни, че за него нови обстоятелства няма и изводите му не се различават съществено от тези в основната експертиза.

Искания за допускане до повторен разпит на свидетели направиха адвокатите и на двамата подсъдими. Колегата им, който представлява близките на убития пък, настоя да бъде назначена балистична експертиза, за да се изясни от каква позиция е стреляно с газовия пистолет предвид местонахождението на откритите в района гилзи.

След съвещание петчленният съдебен съвет уважи искането за повторно призоваване, но само на част от свидетелите – тези, които биха могли да са видели какви оръдия са ползвани по време на фаталното нападение. Прецениха, че назначаване на балистична експертиза

не е необходимо, тъй като това не би допринесло за изясняване на нови факти по делото.

Следващото заседание по процеса е насрочено за 15 и 16 февруари.

Мила КЮЛЮМОВА