shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 12.12.2018 г.
ekip7-small-2018-12-12.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Три деца с награди от конкурса „От Коледа до Васильовден“
10 January 2018

 

 

Три деца от Разградска област бяха удостоени с награди от Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“, организиран от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. Творческата надпревара е част от

Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците.

 

 

 

На първо място в първа възрастова група на подраздел „Обредни кърпи“, раздел „Етнография – Народно приложно изкуство: Апотропейни предмети“, беше класиран третокласникът Ерай Ниази от ОУ „Отец Паисий“ в село Дянково с ръководител класната му ръководителка Катинка Пенева.

Две втори места завоюваха възпитаници на Клуб „Слово“ към ЦПЛР – Център за ученическо техническо и научно творчество в Разград, с ръководител Веселина Йотова. Единият от призовете е в раздел „Етнография – Слово“, където десетокласничката Николета Николова бе наградена с втора награда в трета възрастова група за изследването си „От Коледа до Васильовден – традиции, обичаи и празници при капанците“. Разработката на момичето обхваща традициите по Игнажден, Коледа и Васильовден на жителите на село Осенец. Николета изказва своите благодарности на Атанаска Първанова от селото, по чиито автентични разкази тя състави своята творба, което беше едно от условията за този раздел.

Другата възпитаничка на Клуб „Слово“ Мелда Абдил спечели втора награда за разказа си „Коледен подарък“, с който се състезава в първа възрастова група на раздел „Литературно творчество“. Изключително желаният коледният подарък, който Мая е поискала от Дядо Коледа и по интересно стечение на обстоятелствата е получила, е работата, която безработният й баща си намира.

Николета е ученичка в десети клас на ПГИ „Робер Шуман“, а Мелда в четвърти клас в ОУ „Никола Вапцаров“.