shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 12.12.2018 г.
ekip7-small-2018-12-12.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Писател и диригент предложени за почетни граждани на Разград
10 January 2018

 

 

Две творчески личности ще са новите почетни граждани на Разград, става ясно от постъпилите до момента в общинската администрация предложения на инициативни комитети.

Най-високото местно отличие се връчва всяка година по повод 28 януари - Ден на Разград.

Тази година номинациите за званието са на известния разградски писател, публицист и общественик Иван Джебаров и на изтъкнатия диригент и директор на Разградската филхармония "Проф. Димитър Ненов" Красен Иванов.

 

 

 

Иван Джебаров е роден през 1950 година в Разград. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на десет книги с проза и е удостояван с няколко национални литературни награди. Любопитен е фактът, че с хонорарите от издадените книги той извършва дарителска дейност. Пише десетки публицистични материали, в които изразява актуални граждански позиции. Иван Джебаров е носител на наградата "Никола Икономов" и е член на Съюза на българските писатели.

Красен Иванов е роден през 1955 година в Разград. Завършил е Българска държавна консерватория в класа по хорово дирижиране на проф. Димитър Русков и оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Иван Бакалов. Специализира оркестрово дирижиране във Ваймар, Германия, при проф. Ролф Ройтерс и в Московската консерватория "П. И. Чайковски" в класа по оперно-симфонично дирижиране на проф. Генадий Рождественски. От 1979 година е диригент в Разградската филхармония , а от 2013 година е и неин директор.

Красен Иванов е диригент на хор "Железни струни" и на хора към храм "Св.Николай Чудотворец".

Предстои двете номинации да бъдат разгледани в съответните комисии, а окончателното им гласуване ще стане по време на празничната сесия на Общинския съвет, която най-вероятно ще бъде на 26 януари.


Димитър КИРИЛОВ