shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
Нов паяк и още кръгови кръстовища в Разград иска комисията по транспорт
12 January 2018

 

 

Закупуването на нов работещ репатриращ автомобил и изграждане на кръгови кръстовища на невралгични участъци в Разград – такива предложения е отправила Постоянната комисия по устройство и развитие на територията, транспорт към Общинския съвет.

 

 

 

В сряда именно председателят на Комисията Божинел Христов обяви пред медиите, че през тази година Разград ще се сдобие с „паяк“ и че предстои проектиране на няколко „инфарктни кръстовища“ в града, всички по булевард „Априлско въстание“ – пресечката с ул. „Любен Каравелов“ до автогарата, с бул. „България“ до блок „Матросов“ и с ул. „Странджа“.

Планирано било и поставяне на LED осветление в града, както и обособяване на нова „синя зона“ по ул. „Бели Лом“.

В отговор на наше запитване заместник-кметът на Разград Галина Георгиева съобщи, че пари за „паяк“ не са предвидени, както и че програмата за капиталовите разходи все още не е готова. Уточни обаче, че новият бюджет тепърва ще се обсъжда, уточнява и допълва, така че е рано да се говори по тези въпроси.

Макар да изискват доста средства, предложенията на Комисията по транспорт заслужават внимание и би било проява на далновидност от страна на общинската власт, ако успее да ги осъществи в спешен порядък. Организацията на движение в града е настина кошмарна и то не от вчера, а липсата на достатъчно на места за паркиране принуждава всеки втори шофьор да прави нарушения.

В изпратените до кмета Валентин Василев още през миналата година протоколи Комисията е формулирала конкретни решения на тези сериозни проблеми града. Нещо повече - голяма част от тях са посочени като необходимост от директора на ОД на МВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев, от началника на „Пътна полиция“ главен инспектор Диян Симеонов и от шефа на Районното управление тук главен инспектор Деян Георгиев. Засега именно на техните плещи падат както отговорността за справяне с последствията от лошо организираното движение в Разград, така и недоволството на хората.

Според експертното им становище Община Разград и Общинският съвет трябва да започнат работа по актуализация на Генералния план за организация на движението поради нарастване на пътнотранспортните произшествия.

Тъй като утвърждаването на такъв би отнело много време, членовете на Комисията са се обединили около становището да се търсят алтернативни решения, които могат да бъдат изпълнени в по-кратък период от време.

За тях обаче трябват пари. Дали ще се намерят – предстои да видим.


Мила КЮЛЮМОВА