shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
Театърът подготвя уникален спектакъл с модерни технологии
12 January 2018

 

 

Иновативен мултимедиен спектакъл „Нестинарски легенди“ подготвя Театрално-музикалният център в Разград, съобщи директорът на културния институт Тодор Мадолев.

Премиерата на новия творчески проект ще бъде през лятото по време на Историческия фестивал „Абритус“.

 

 

 

Той ще стъпи на основата на представлението „Нестинари“ на режисьора Димитър Димитров, но уникалното в новата концепция е използване на 3D мапинг, който превръща всяка повърхност в екран на впечатляващ цветен спектакъл.

Технологията ще позволи на зрителите да се потопят изцяло в действието и да усетят огнената жарава и странстващите духове от одухотворената гора.

В проекта ще участват актьори от Драматичен театър „Антон Страшимиров“, танцьори и певци от сцена „Хазъм Хикмет“, както и артисти от Капанския ансамбъл, сред които има истински нестинари.

„Очаквам подкрепа от Община Разград, която да заложи в бюджета за 2018 година финансиране на спектакъла, защото използването на тази специализирана техника е скъпо удоволствие. Имаме идея да закупим мултимедийни проектори и специализиран софтуер за 3D мапинг, които ще ни позволят да развиваме нашите идеи в бъдеще“, коментира Мадолев.

Паралелно с работата по амбициозния проект се обсъжда подготовката на възстановки на боеве между римляни и траки, както и пресъздаване на автентични традиции и обичаи, отново с 3D мапинг. Целта е тези спектакли да станат част от туристическите пакети на туроператорите. Тази концепция беше представена от заместник-министъра на културата Румен Димитров, който обяви, че античният град Абритус има потенциал да бъде включен в пилотен проект за развитие на културния туризъм у нас. Идеята е да се популяризира уникалното българско материално и нематериално културно-историческо наследство, което може да даде добавена стойност на българската икономика.

В краткосрочен план Театрално-музикалният център подготвя нови продукции, сред които е

френската комедия „Любовта – това съм аз“ от Себастиен Тиери. В момента текат репетиции на представлението, чиято премиера ще бъде в началото на февруари месец.

Режисьор на спектакъла е Андрей Калудов, в проекта са привлечени театралните звезди Робин Кафалиев и Латинка Петрова. В пиесата участват актьорите Цветана Благоева, Иван Иванов и Таня Кожухарова, известна от участието си във филмовото шоу „Аламинут“, която вече е част от трупата на Драматичен театър „Антон Страшимиров“ в Разград.

Спектакълът ще завърти зрителите във водовъртежа на любовта и ще се опита да даде отговор на въпроса могат ли двама души да продължат да се обичат след изтощителен дългогодишен брак. Ловък майстор на сценичната интрига, с блестящо чувство за хумор, Себастиен Тиери не ни оставя и секунда без усмивка.

„Искаме да създадем жанрово разнообразие в нашия репертоар, затова освен на сериозни заглавия, залагаме и на комедийни спектакли като този, защото публиката има нужда и от забавление в театралната зала. Въпреки, че Тиери е смятан за булеварден драматург, неговият стил е висок и в творбите му няма пошлост, каквато в последно време се появява в комедиите“, коментира Тодор Мадолев.

Почитателите на театралното изкуството ще имат възможност да гледат и гостуващия спектакъл „Разпитът“, който е посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Актьорите Христо Мутафчиев и Веселин Плачков ще пресъздадат на сцената последните дни от живота на Апостола на свободата. Пиесата ни припомня за героизма на Дякона, за неговите смелост и доблест, за националния подвиг и вярата в отечеството, с които всеки българин се гордее. Тази история разкрива воденото срещу Левски следствие в един свят между реалността и съновидението. В същината си този момент може да бъде определен като един от най-драматичните за цялата българска история.

Спектакълът ще се играе на 25 януари от 19 часа в залата на Общинския културен център. Пиесата е част от празничната програма за Деня на Разград – 28 януари, когато честваме 140-годишнината от Освобождението на града от османско робство.

На следващия ден – 26 януари, след като бъде връчено званието „Почетен гражданин на Разград“, в новия театър ще започне концерт на трио „Тенорите“ и Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“. На сцената ще се качат певицата Веси Бонева, която озвучава анимационни герои на Дисни и невероятният имитатор и хуморист Звезделин Минков, който ще представи речта на един от вазовите герои – Странджата.

В програмата ще участват и вокални таланти от Музикална школа „Илия Бърнев“ към Народно читалище „Развитие 1869“.

След серията от културни събития на 6 февруари ще бъде представен дългоочакваният концерт-спектакъл „Моите неизпратени писма“ на любимката на българската публика Тони Димитрова и музикантите от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“.

Диригент на симфоничния оркестър е Левон Манукян, режисьор на продукцията е директорът на Театрално-музикалния център в Разград Тодор Мадолев, а сценарият е дело на Юлия Манукян.

Обичаната поп певица Тони Димитрова ще изпълни вечните си хитове, сред които „Ах, морето“, „За тебе хората говорят“, „Обещания“, „Танго в полунощ“. Проектът е уникален със съпровода на музикантите от филхармонията и рок група, съставена от китаристите Росен Сеновски и Иван Ченов, Даниел Желев – ударни и Георги Милтиядов – пиано. Акцентът в концерт-спектакъла са завладяващите лични и откровени писма, които Тони Димитрова ще представи пред публиката.

Директорът на Театрално-музикалния център Тодор Мадолев заяви, че паралелно с това се работи и по няколко нови проекта – подготовката на мюзикъл „Мария от де Буенос Айрес“,

концерт „Латиноамериканска фиеста“ и музикално-танцов спектакъл „Моите години“.


Антония КИРИЛОВА