shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
Нуркан Нуф подари портрет на Екзарх Йосиф на Езиковата гимназия
12 January 2018

 

 

Авангардният млад художник Нуркан Нуф направи дарение на своя картина, в която увековечава образа на Екзарх Йосиф.

Авторът връчи портрета в попарт стил на директора на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Разград, която носи името на българския екзарх.

 

 

 

Пейчо Георгиев благодари на младия творец за жеста и обеща, че платното ще бъде рамкирано и поставено на видно място в гимназията. Оказа се, че директорът на училището е бил преподавател по математика на Нуркан, докато е учил в ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“.

Артистичният млад мъж стана известен в публичното пространство с изрисуването на обществени личности. Само преди няколко дни художникът подари на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ портрет на патрона на гимназията.

Докато беше ученик в ПТГ „Шандор Петьофи“, изненада с личен портрет в попарт стил тогавашния директор на гимназията Георги Обретенов. Той беше запечатал образите на бившия кмет на Разград Денчо Бояджиев и на настоящия градоначалник д-р Валентин Василев. По този начин младият художник иска да остави своя творчески отпечатък в културната история.

В момента Нуркан Нуф учи специалност „Рисуване и интермедия“ във Великотърновския университет „Св. iв. Кирил и Методий“. Зад гърба си има пет самостоятелни изложби, а в момента подготвя пета експозиция с подкрепата на Народно читалище „Делиорман 2014“.

През този месец авторът ще представи пред разградската публика десет творби, които показват неговия индивидуален художествен стил, смесица от импресионизъм и абстракционизъм.


Антония КИРИЛОВА