Търсене

Начало Новини Нуркан Нуф подари портрет на Екзарх Йосиф на Езиковата гимназия
Нуркан Нуф подари портрет на Екзарх Йосиф на Езиковата гимназия
12 January 2018

 

 

Авангардният млад художник Нуркан Нуф направи дарение на своя картина, в която увековечава образа на Екзарх Йосиф.

Авторът връчи портрета в попарт стил на директора на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Разград, която носи името на българския екзарх.

 

 

 

Пейчо Георгиев благодари на младия творец за жеста и обеща, че платното ще бъде рамкирано и поставено на видно място в гимназията. Оказа се, че директорът на училището е бил преподавател по математика на Нуркан, докато е учил в ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“.

Артистичният млад мъж стана известен в публичното пространство с изрисуването на обществени личности. Само преди няколко дни художникът подари на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ портрет на патрона на гимназията.

Докато беше ученик в ПТГ „Шандор Петьофи“, изненада с личен портрет в попарт стил тогавашния директор на гимназията Георги Обретенов. Той беше запечатал образите на бившия кмет на Разград Денчо Бояджиев и на настоящия градоначалник д-р Валентин Василев. По този начин младият художник иска да остави своя творчески отпечатък в културната история.

В момента Нуркан Нуф учи специалност „Рисуване и интермедия“ във Великотърновския университет „Св. iв. Кирил и Методий“. Зад гърба си има пет самостоятелни изложби, а в момента подготвя пета експозиция с подкрепата на Народно читалище „Делиорман 2014“.

През този месец авторът ще представи пред разградската публика десет творби, които показват неговия индивидуален художествен стил, смесица от импресионизъм и абстракционизъм.


Антония КИРИЛОВА