Търсене

Начало Новини Завет иска с подписка Филиал за спешна помощ
Завет иска с подписка Филиал за спешна помощ
12 January 2018

 

 

След като с подписка се противопоставиха на закриването на пожарния участък в Завет, сега жителите на общината се обединиха около нов граждански поход. Инициативен комитет организира подписка за разкриването на Филиал за спешна помощ в града.

Бланки, под които всеки може да подкрепи искането като положи подписа си, има в местните предприятия и във всеки търговски обект в Завет и селата от общината.

 

 

 

Това съобщи вчера един от инициаторите Елена Иванова. Освен нея, в инициативния комитет влизат още двама души – Светла Заркова и общинският съветник Сунай Караюсеин.

Въпреки че е 21-ви век и че живеем в общински център на европейска държава, ние сме лишени от правото си да получаваме спешна медицинска помощ в рамките на 20 минути, тъй линейките пътуват от съседни общини. Населението тук е застаряващо и нуждата от бърза и навременна лекарска помощ ще зачестява и ще става все по-належаща. Участието ми в тази инициатива е израз на гражданската ми позиция, поясни за „Екип 7“ Елена Иванова.

Тя обяви, че до края на тази седмица всеки, който смята че такъв филиал е нужен на общината, може да се подпише в кварталния си магазин. След като бъде окомплектована, подписката ще се внесе в общинската администрация на Завет, а оттам ще бъде придвижена към Областната комисия за изработване на областната здравна карта, която се очаква да заседава в края месеца.

Очаквам Комисията да излезе с предложение за разкриване на филиал за спешна помощ в Завет до Министерство на здравеопазването и такъв да бъде включен в новата Национална здравна карта. Подобно искане имат и колегите от община Самуил. Надяваме се, че най-после този сериозен проблем за хората ще бъде решен, заяви за „Екип 7“ кметът Ахтер Велиев.

Той припомни, че още през 2016 година Община Завет дари свои имот в центъра на града на Министерството на здравеопазването. Стъпката бе предприета след поредица от срещи и отправени писмени искания от местната власт към здравното ведомство за разкриването на център за спешна помощ в града.

През лятото на 2016 година тогавашният зам.-министър на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на работна визита тук обяви, че се планира разкриването на такъв център в Завет. Стана ясно и че здравното ведомство работи по реализирането на инвестиционен проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждане и реновиниране на Центровете за спешна медицинска помощ и Филиалите за спешна медицинска помощ в страната. Именно по тази линия се очакваше да се осъществи и проектът за Завет.

В края на 2016 година областният управител изпрати до Общината уведомително писмо, че за да се открие такъв филиал в града е необходимо общинският съвет да вземе решение за определяне на подходящ свободен терен - общинска собственост, в който да се построи сградата. Така се стигна и до даряването на имота, който обаче към днешна дата, вече 2018 година, остава просто един неизползваем парцел.

Мила КЮЛЮМОВА