Начало Култура С 18 творби представят Дулинко Дулев в списание „Антимовски хан“
С 18 творби представят Дулинко Дулев в списание „Антимовски хан“
24 January 2018

Стихове на разградския поет, сатирик и журналист Дулинко Дулев са включени в последния брой на списанието за живопис и култура „Антимовски хан“, издавано от Сдружение на писателите в Добрич.

Редакционният колектив, начело с главния редактор Сашо Серафимов, е подбрал 18 произведения от четири стихосбирки на автора, които са поместени в страниците за поезия и хумор.


dulev.jpgПо повод 70-годишнината на автора в изданието са публикувани стихотворенията „Урок за живота“, „Слепецът“, „Песничка за моята гарсониера“ от първата му книга „Образцови хора“, която излиза от печат през 1987 година.

Читателите могат да се докоснат и до творбите „Огорчение“, „Спомен за студентските тавани“ и „Не се завръщайте“ от стихосбирката „Тъжно-смешни стихотворения, злободневки и епиграми“, издадена през 2010 година. Седем епиграми от същото издание са публикувани

в хумористичната рубрика „Кукуряк“, сред които са „Страхотия“, „Парламентарен въпрос“, „Поезия и реалност“, „Луди сме, млади сме!“.

Специално място е отделено и за стиховете „Старата песен“ и „Спомен“, които са част от последната книга на автора „Класически и други творби“, издадена през 2016 година.

На последните страници на „Антимовски хан“ са поместени сатиричните творби „Гледам отвисоко към паркинга на болницата“, „Пуша в градинката на ВМА“ и „Поп-фолк“ от стихосбирката „Онкологична смехотерапия“.

Широкото публично представяне на Дулинко Дулев в едно от елитните издания за култура у нас бе поредното признание за неговия принос в съвременната българска литература. Авторът е родом от троянското село Дебнево, но от 1973 година живее и работи като журналист в Разград. През последните години води популярната рубрика на вестник „Екип 7 – „От новина и драма Дулев прави епиграма“, в която остроумно и иронично коментира в стихотворен вид актуалните събития и личности в областта.

Сатирикът е носител на званието „Почетен гражданин на Разград“ и на престижните награди „Никола Икономов“ и „Златен пегас“. Неговата известност отдавна е надхвърлила регионалните граници и като създател на златен художествен фонд, неговото творчество трябва да се изучава в учебниците.


Антония КИРИЛОВА