Търсене

Начало Искам думата Не се възмущавайте от липсата на осветление в Разград – това всъщност е иновация...
Не се възмущавайте от липсата на осветление в Разград – това всъщност е иновация...
26 January 2018

Пиша във връзка с това, че много граждани се възмущават от липсата на улично осветление в голяма част от града. Скоро прозрях, че зад тъмната страна на нощния уличен пейзаж се крие една светла и уникално иновативна идея.

Всички тези десетки, дори стотици неработещи лампи, са част от проект за енергийна ефективност. Да, има европейски градове, където използват възобновяеми енергийни източници, за да захранват градското осветление с ток.

26_01_2018_mrak_2.jpg

Ние обаче сме още по-напред по отношение на екологията и енергийната ефективност. Тук, в Разград, ние не харчим общински средства за нещо възобновяемо. Какво по-ефективно има от това да не се използва електричество изобщо? Даже бих перифразирал думите на Сталин по следния начин: „Има градско осветление - има проблем, няма градско осветление – няма проблем“.

Мислех си, че тази уникална програма няма да бъде устойчива и като всяко нещо в България ще приключи за три дни, но съм грешил.

26_01_2018_mrak_1.jpgУмишлено подавах сигнали в Общината за неработещото улично осветление на, забележете, булевард „България“ в централната част на европейският град Разград. След като месеци наред не реагираха на сигналите ми, аз се успокоих, че програмата за енергийна ефективност наистина е сработила и ще остане устойчива във времето.

Силно се надявам спестените средства от тази иновация да бъдат използвани за нещо благородно. Моето предложение е да бъдат раздадени като бонуси на всички отговорни лица по проекта.

И нека бъде тъмнина!


Цанко МУРСАЛСКИ