Начало Култура 12 платна в ремодернистичен стил показа Нуркан Нуф
12 платна в ремодернистичен стил показа Нуркан Нуф
29 January 2018

12 платна в новия художествен стил ремодернизъм представи пред ценителите на изкуството младият художник Нуркан Нуф.

Нестандартната експозиция под наслов „От любов към Разград“ беше подредена в залата на Народно читалище „Делиорман 2014“. Зрителите се потопиха в творческия свят на автора, който слива в единна цялост няколко течения в изкуството – кубизъм, абстракционизъм, експресионизъм, импресионизъм.


29_01_2018_kartini-2.jpgЧрез синкретизма художникът се стреми да въведе нова духовност в изкуството чрез обединяване на всички високи човешки ценности и идеали. В духа на единството бяха и поканите за културното събитие във формата на бял жерав – символ на надеждата и мира между различните етноси.

Изложбата се отличаваше с новаторска подредба на картините, на гърба на всяка от които имаше стихове, написани от брата на художника Денис Нуф.

„За своите 21 години младият автор е участвал в 21 изложби в Разград, Шумен, Велико Търново, Пловдив и Габрово“, отбеляза при откриването на експозицията председателят на читалище „Делиорман“ Хабибе Расим.

Специален гост на събитието бе доц. Младен Младенов, ръководител на катедра „Рисуване“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където учи младият разградчанин. Преподавателят поздрави художника за поредната му авторска изложба и изтъкна, че със своя талант, креативност и трудоспособност, винаги изненадва публиката с новите си художествени проекти.

„За нас, преподавателите, най-голямата реклама са студентите, които се развиват и работят в процеса на следване. Дай Боже, след като завърши университета, да излезе като един утвърден автор“, каза доц. Младенов.

Той допълни, че специалността „Рисуване и интермедия“, която е избрал Нуркан Нуф, се предлага от четири години във Великотърновския университет, а в световен мащаб се изучава във висши учебни заведения в Полша, Шотландия и САЩ. Идеята е студентите да придобият широки познания в областта на изкуството и с натрупания опит да създават произведения от съвременен характер.


Антония КИРИЛОВА