Търсене

Начало Спорт Трансфери за милиони, или как „Лудогорец“ промени облика на футболния пазар в България
Трансфери за милиони, или как „Лудогорец“ промени облика на футболния пазар в България
05 February 2018

Трансферната лудост във футбола достигна немислими висоти и по всичко изглежда, че това няма да е краят. В годишния си доклад, основан на данните от системата за трансфери TMS (Transfer Matching System), ФИФА обяви, че през 2017 г. са направени международни сделки за рекордните 6.37 млрд. долара (5.11 млрд. евро). Системата TMS е създадена през 2009 г. и в нея се въвеждат международните трансфери в професионалния футбол. За България това са Първа и Втора лига.


05_02_2018_kafu.jpgЗа българския футбол миналата календарна година също се оказа рекордна. Данните от TMS показват, че българските клубове са продали футболисти за 12.5 млн. евро.

Официално футболният съюз и ФИФА не разкриват нито имена на футболисти, нито на клубовете, замесени в сделките. За България обаче това не е и необходимо, защото е очевиден ефектът "Лудогорец".

Хегемонът през последните шест години промени драстично стойностите на футболния пазар в България. В основата на новата действителност стоят успехите на "Лудогорец" в европейските турнири, които донесоха многомилионни приходи, а това изпрати клуба в друга икономическа реалност спрямо всички останали в България. Това, от своя страна, даде отражение по всички пера, включително парите от и за трансфери, както и при разходите за заплати.

05_02_2018_angulo.jpgДанните показват ясно два извода. От една страна, в българския футбол продължава да си стои старият проблем с огромното текучество на футболисти, които идват с краткосрочни договори и скоро след това си заминават, за да бъдат заменени от нови. И докато в общия случай трансферната политика прилича на търкане на лотариен билет с надеждата да излезе голямата печалба, то "Лудогорец" успя да представи нов модел. В него български клуб вече има възможностите да си позволи редовно да купува играчи на висока цена в опит да задържа и надгражда нивото си.

От 2011 г. в българския футбол неизменно се отчитат по над 200 трансфера годишно. Почти всички от тях са в графата "входящи без трансферна сума". Изходящите трансфери и сделките с включена трансферна сума са минимални. Повече от 20 трансфера с платена сума (общо входящи и изходящи) в една календарна година е имало само през 2011 г., когато са били 24.

С появата на "Лудогорец" в елита през сезон 2011-12 картината в българския футбол влезе в нови рамки, макар общият изглед да не се промени особено.

През 2013 г. общата сума за привлечени играчи за пръв път надхвърля 1 млн. евро, като достига 1.820 милиона. Оттогава не е падала под 1 млн. евро.

През 2014 г. за първи път от въвеждането на TMS в българския футбол е привлечен играч, за когото клубът е платил над 1 млн. евро. Точната сума е 1.25 млн. евро и съвпада с трансфера на колумбиеца Браян Ангуло в "Лудогорец", оценяван от специализирания transfermarkt.de на 1.5 млн. евро.

Оттогава насам вече всяка година има поне по един входящ трансфер в България за 1 млн. евро или повече. През 2015 г. има два такива трансфера, като тогава е поставен и рекордът с платени 1.5 милиона евро за един играч. Миналата година постижението е било изравнено. На практика е очевидно, че всички тези трансфери са на сметката на "Лудогорец".

Шампионите са с най-голям принос и за раздвижването в графата с изходящите трансфери. Те държат и рекорда за най-скъп трансфер в чужбина. Миналата година системата е отчела продажба на играч за 7 млн. евро, като това е нападателят Джонатан Кафу, който премина в "Бордо".

През 2017 г. беше продаден и Хосе Луис Паломино, който премина в "Аталанта". Системата TMS отчита трансфер за 4 млн. евро, а на толкова е оценена и сделката за Паломино в transfermarkt.de. Две години по-рано Жуниор Кайсара беше продаден в "Шалке", а системата показва трансфер за 4.950 млн. евро.

Извън "Лудогорец" картината остава непроменена. Другите клубове в Първа и Втора лига масово продължават да градят отборите си, като привличат играчи със свободни трансфери или срещу малка сума. С епизодични включвания няколко клуба опитват да извлекат максимума от отделни продажби.

Миналото лято "Левски" продаде Божидар Краев в датския "Мидтиланд" за около 500 хил. евро, сега ЦСКА обяви трансфера на Антон Недялков в САЩ за 1.5 млн. долара (той не е отразен в системата за 2017 г.). Преди няколко години "Ботев" прати Тодор Неделев в "Майнц" за около 3 млн. евро, а "Славия" сключи напоследък няколко сделки с италиански клубове за свои юношески национали.

 

 

 

*Джонатан Кафу е в основата на най-скъпия изходящ трансфер в историята на българския футбол. Играчът премина за 7 милиона евро в „Бордо“.

*През 2014 г. за първи път в българския футбол е привлечен играч, за когото клубът е платил над 1 млн. евро. Точната сума е 1.25 млн. евро и съвпада с трансфера на колумбиеца Браян Ангуло в "Лудогорец", оценяван от специализирания transfermarkt.de на 1.5 млн. евро. Колумбийският национал играе под наем от юни 2016 г. в мексиканския „Чиапас“.