shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Международна академия „Алегра“ стъпва на разградска сцена
09 February 2018

Разград ще се превърне в притегателен център за млади виртуози от цял свят, които ще обогатят летния културен календар на града с изтънчени класически концерти. Това ще се случи по време на събитието „Алегра дей“, което ще се проведе на 20 юли в рамките на Международна лятна академия „Алегра“ в Русе.

09_02_2018_alegra.jpg

Инициатор на събитието е световноизвестният музикант Петър Найденов от дунавския град, който в момента работи като преподавател във Висшето училище за музика в Цюрих и соло-контрабасист на Люцернския симфоничен оркестър. По негова идея преди пет години се провежда първата академия, която предоставя възможност на ученици, студенти и млади музиканти да участват в майсторски класове на артисти и педагози от световно ниво. Участниците се изявяват в концертната програма на „Алегра“, която стимулира артистичното израстване на широката аудитория.

Преподавателите, ангажирани с проекта, са известни имена от международната концертна сцена, сред които проф. Себастиан Хаман, проф. Йоханес Шлефли, проф. Вим фан Хаселт, проф. Андреас Херман, Светлин Русев, клавирно дуо Генова и Димитров, проф. Фабио ди Казола, проф. Андреас фон Вангенхайм, Джеймс Лоу.

Тазгодишната академия ще проведе от 12 до 27 юли и за първи път ще стъпи на разградска сцена, обясни създателят на проекта Петър Найденов на среща с кмета д-р Валентин Василев.

Идеята на организаторите е след приключване на майсторските класове, младите музиканти да представят своето артистично израстване пред почитателите на клавирното изкуство. По време на събитието „Алегра дей“ в Разград ще бъдат изнесени три класически концерта, предназначени за деца и възрастни.

Освен популяризиране на класическата музиката, проектът цели да събуди предприемаческия дух в младите хора. Към ученици от 11 и 12 клас от разградски училища ще бъде отправено предизвикателство да продават билети за събитието. Победителите в състезанието ще имат шанса да инвестират събраните средства в избрана от тях кауза.

Другата идея е млади пианисти от Центъра за работа с деца и Музикална школа „Илия Бърнев“ да бъдат гости на заключителния концерт в Русе, с който се закрива академия „Алегра“. Проектът е подкрепен финансово от фондация „Америка за България“, заяви регионалният координатор за Разград Диана Славова. Тя допълни, че вече е учреден Обществен дарителски фонд, който ще набира средства от граждани и местния бизнес за осъществяване на значими проекти за общността. Идеята за неговото създаване се роди по време на семинар на американската фондация, която ще подпомогне финансово фонда.

След провеждане на първото издание на „Алегра дей“ и в случай, че се припознае като значимо от местната общност, следващата година може да се кандидатства за финансиране от дарителския фонд.

Антония КИРИЛОВА