shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Сребърен медал за пианистката Ивана Хосровян от конкурс в Белград
09 February 2018

10-годишната Ивана Хосровян от Детска музикална школа „Илия Бърнев“ спечели сребърен медал от Международния клавирен конкурс „Davorin Jenko“, който се проведе в сръбската столица Белград. Това е първата изява на малката пианистка на голяма сцена зад граница, разказа нейната преподавателка по пиано Нина Георгиева.


09_02_2018_ivana-4.jpgВ петнадесетото издание на конкурса са участвали 137 музиканти от цял свят, чиито изпълнения е оценявало четиричленно жури от професионалисти от Хърватия, Македония и Сърбия. Възпитаничката на разградската музикална школа се е конкурирала с 31 инструменталисти от 7 държави, предимно възпитаници на музикални училища.

В рамките на конкурсната програма Ивана е изсвирила две класически произведения – „Поетична картина“ от норвежкия композитор Едвард Григ и „Приспивна“ от българския виртуоз Панчо Владигеров.

Журито е оценило представянето й с 93 точки, с които се класира на второ място във възрастова група „Junior B“ за участници от 9 до 10-годишна възраст. Само две точки делят малката пианистка от носителя на първото място в категорията.

След завръщането си от Белград тя сподели своите впечатления от конкурса, за който се е подготвяла половин година.

„Явявала съм се на много клавирни конкурси, но за първи път участвам в международен. Моята преподавателка по пиано ме е учила да контролирам емоциите си на сцената, но наистина се притесних, когато излязох на голямата сцена в Сърбия пред токова непознати хора. Мисля, че се представих на ниво и съм щастлива, че получих сребърния медал“, разказа 10-годишното момиче.

За пътуването на талантливото дете до Белград са съдействали от Народно читалище „Развитие 1869“ и Даниела Петкова от фирма „Ред тур“, която е майка на друго момиче, развивало таланта си в музикалната школа – Стефани Петкова.

След големия успех на международна сцена Ивана Хосровян се готви за участие в Националния конкурс „Панчо Владигеров“, който ще се проведе през май в град Шумен.

 

Антония КИРИЛОВА