shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
114 790 000 лева са приходите на НАП-Разград през 2017 година
09 February 2018

114 790 000 лева са приходите на НАП – Офис Разград от данъци и осигурителни вноски през 2017 година. Това съобщи вчера директорът на регионалната приходна агенция Цанка Тъмнишка на пресконференция, на която бе обявен и стартът на новата данъчна кампания.

85 % от средствата са внесени доброволно, като служителите на НАП работят активно в посока към насърчаване на фирмите и гражданите да погасяват задълженията си именно по този начин, а не след санкции.


Тази традиция ще продължи и занапред. Клиентите ще бъдат поощрявани да плащат задълженията си в срок с идеята, че така правят добро не само на себе си, но и на цялото общество, в унисон с девиза на приходната агенция „Отговорни днес. Сигурни за утре!“, обясни Тъмнишка.

Стъпка в тази посока е и въвеждането на ПОС терминали за безкасово разплащане в НАП – Офис Разград. От началото на този месец общо четири такива устройства са монтирани на първия етаж на сградата. Те са били позиционирани на гишетата, на които традиционно е имало най-големи опашки. Услугата е безплатна и освен че спестява чакане, скъсява изключително сроковете, в които клиентите получават удостоверенията си за погасени задължения и други документи.

Цялата операция отнема две минути, като плащането през ПОС терминал се отразява веднага в националната система по сметката на клиента. То е безлимитно, тоест дори и става дума за по-голяма сума, може да бъде направено наведнъж, обясни началникът на отдел „Услуги за клиенти“ Йордан Йорданов. Той уточни, че на този етап устройствата работят само с карти на „БОРИКА“, предстои да бъде въведено и разплащането с VISA. Само за първите няколко дни от старта на новата услуга били регистрирани 30 транзакции на стойност 2250 лева.

От НАП припомниха, че имат и виртуален ПОС терминал, работещ 24 часа в денонощието.

Новост има и за фирмите, които не развиват дейност, такива в областта има около 800-1000. Те вече няма да са задължени да подават празни годишни данъчни декларации, както досега. Така за новия период в НАП очакват около 3500 декларации, колкото са и действащите в региона фирми.

От институцията отчетоха бум на издадените персонални идентификационни кодове /ПИК/, чиито притежатели могат да проверяват по интернет задълженията си, да правят справки за осигуровки, да подават декларации и да ползват други електронни услуги. Само за месец от офиса на НАП тук са издали 280 ПИК-а или приблизително колкото за цялото полугодие на 2017-та.

На 31 януари изтече първият срок, в който физическите лица можеха да декларират данъците си за внасяне по електронен път и така да получат 5 % отстъпка, но не повече от 500 лева. От тази възможност са се възползвали 350 лица, общо подадените декларации са 989, съобщи Йордан Йорданов.

Мила КЮЛЮМОВА