shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Спри и поиграй, или за историята на собственика на клуб за електронни игри Осман Фикретов
12 February 2018

Не всички млади хора в Разград стават сервитьори и бармани или пък започват да продават дюнери след като завършат и Осман Фикретов е един от тях. Роден през 1990 година, Осман по професия е машинен инженер от Русенския университет. Когато се срещнахме с него, той през смях ни сподели, че също е можел да продава дюнери и в този случай статия за него може би нямаше да има.


12_02_2018_osman_1.jpg12_02_2018_osman_3.jpgНо всъщност Осман е намерил начин в Разград да прави нещо различно за нашия град, а именно – през декември миналата година той отваря клуба за електронни игри „Спирката“ на пъпа на града. Повече за клуба си и какво точно се играе в него ще ни разкаже лично той самият.

„Дълго време – споделя ни замислено Осман – слушах какво обсъждат помежду си младите хора в Разград. Техните разговори се въртяха предимно около това „къде да отидем и какво да пием или ядем?“. Вече си мислех, че човек колкото повече свободно време има, толкова е по-склонен да мисли за глупости. Реших да направя нещо за тези младежи. Да се опитам да разнообразя ежедневието им и така да им помогна, естествено, доколкото мога“. Оттам до идеята за Осман има само една крачка. Но какво прави?

Осман е луд фен на електронните игри и една от любимите игри му е FIFA – симулация на екрана на телевизора на истински футболен мач в компютърна игра. Но без компютър, а с устройство, което се закача към телевизора и се нарича „PlayStation 4 Pro“. Играта с това устройство предлага незаменимо 3D изживяване, а картината към него е ярка и кристално чиста, все едно на живо!

Речено-сторено, след разговор с баща си, Осман осигурява цял клуб с четири огромни плазмени HD телевизора и още четири подобни устройства, от които се играе играта, джойстици или модерни ръчки, откъдето да се направлява действието на футболистите. С едното копче на джойстика футболистът на екрана прави шут към вратата, с другото той подава на съотборник, или се мести по терена. Има много и различни игри и тази FIFA е само една от тях. Осман, кръщава клуба си „Спирката“ – от превод на термина „PlayStation“, който се превежда като „Спирката за игра“. И изненадващо клубът му бързо се пълни с много млади хора! Повечето от тях са ученици, но най-интересното е, че към игрите проявяват интерес и момичета, които обикновено играят мачове на плазмите и се състезават наравно с момчетата. Изобщо кой е казал, че футболът е само мъжка игра?

„Децата играят час, два или три, след което или отиват на училище втора смяна, или хукват да търсят храна в близките магазини наоколо. Доста от тях се връщат след часовете или след като са се заситили, за да си доиграят мачовете – споделя ни още Осман. - По мое време също имаше такива клубове за игри, но те бяха само с компютри и всяка една машина беше голяма, колкото щайга с домати. Сега е съвсем различно, в една дребна кутийка за устройството PlayStation се побират толкова много игри, че дори и аз не съм ги играл всичките. Има не само спортни игри, а още и автомобилни тренажьори, приключенски и изобщо всякакви и за всеки вкус!“.

И новината за клуба бързо се разчува из града. Да играят идват младежи от много квартали, доста от тях се записват предварително за игра, даже идват и от други населени места. Според Осман, който е чел наскоро проучване по тази тема, електронните игри развиват мисълта и творческата интелигентност. Освен това, ако искаш да играеш мач електронно, можеш да го направиш директно с „Националния отбор на България“ – всеки един от нашите национали е изобразен със своя снимка и профил в играта. И още - обикновено играта се играе от двама, тъй като някой все пак трябва да играе и да се включи като „конкурентния отбор“, например „Франция“, „Германия“ или „Италия“, които също идват в снимки и дизайн на истинските и реални играчи от първенството на ФИФА. Ти не просто гледаш снимките на тези играчи, а реално играеш с тях и управляваш футболистите, които вкарват головете. В София има цяла федерация по тези електронни спортове...

„А докато младежите играят, те се запознават помежду си. Децата си разменят приятелски мачове и взаимно се опознават и учат в играта. Най-добрите приятелства за мен се случват именно в игрите и двубоите, а не просто на улицата“, казва Осман. Тук той се усмихва, защото си спомня и за доста забавни моменти в клуба: „Случвало ми се е да давам играта на баща и син, които идват при мен и искат да играят заедно. Но синът е доста по-напред с материала и обикновено смила от голове баща си. Но баща му само се смее и дори сам настоява играта да продължи и да не спира!“. И още много такива весели случки, които вече са част от духа и историята на най-новия клуб за игри „Спирката“ в Разград. Елате и се убедете в това сами!


Дамян ХРИСТОВ