shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Търговец осъди Община Цар Калоян за 53 000 лева, освободиха снаха му от работа
12 February 2018

Търговец осъди Община Цар Калоян да му плати 53 440.78 лева, за назидание кметът освободи снаха му от работа.

Че в Хлебарово правата и свободите на хората не са нищо повече от думички на партиен плакат и че местната власт винаги се е старала да поддържа огъня на страха у населението, за да си разиграва както иска коня, това добре го знаем. Последното разчистване на сметки е поредният пример за стила на работа на управляващите там.


12_02_2018_4irak_2.jpgИсторията е съвсем тривиална. Собственикът на „Чирак“ ЕООД – Цар Калоян Беар Чираков завел дело срещу Общината с иск за изпълнение на поето по договор за търговска продажба парично задължение от 61 541.34 лева и дължимата по него лихва.

12_02_2018_4irak_3.jpg12_02_2018_4irak_1.jpgОт близо десет години фирмата доставяла хранителни продукти за нуждите на две общински детски градини и Социалния патронаж в града. Според договорите Общината била задължена да заплаща договорената цена по банков път в срок от четири месеца след предявяване на фактурите за реално извършени доставки.

По десетки фактури от 2016 и 2017 година обаче на фирмата не били преведени пари.

През юли 2017 година от „Чирак“ ЕООД уведомили Община Цар Калоян, че заради неизрядността по договорите спират доставките на хранителни продукти.

На 15 септември на местната управа била връчена покана за доброволно изпълнение за сумата от 63 274.94 лева с ДДС. Последвало частично плащане по две фактури за общо 1733.60 лева и от фирмата завели търговско дело в Окръжния съд в Разград. Малко след това

от Общината направили нови плащания, но пак непълни – за 8100.56 лева.

На тези основания съдът приел иска на „Чирак“ ЕООД за доказан в размер до 53 440.78 лева, като Общината била осъдена да плати и съответните лихви, както и 4851.65 лева за разноските, направени от фирмата по делото.

Решението е от 19 януари тази година и е можело да се обжалва пред Апелативен съд-Варна. Това обаче едва ли се е случило, защото кметът Дауд Аляовлу е наясно, че дължи парите и няма шанс да спечели, а разноските по делото само ще нараснат.

И така, оказва се, че Общината месеци наред е хранила на аванта детски и социални заведения, чиято издръжка е неин ангажимент и е била заложена в бюджета. Защо не си е платила и къде са парите, които са били планирани за тази цел, можем само да гадаем.

Вместо да снижи глава, да си плати дължимото по договор и да защити авторитета на институцията, която оглавява обаче, кметът решил да си разчисти сметките с Беар Чираков по възможно най-елементарния начин – освободил снаха му от работа.

Пакизе Чиракова била на служба във фронт офиса на Община Цар Калоян от около 15 години. Тъкмо сега обаче, две седмици след излизане на съдебното решение, жената получила наведнъж предизвестие, заповед за освобождаване и новите изисквания, на които трябва да отговоря по длъжностната характеристика – да има висше икономическо или правно образование. Те са въведени със заповед на Дауд Аляовлу, издадена на 23 януари, вероятно ден-два след като е получил решението на съда.

Колежката на Пакизе в момента била студентка във ВУЗ и била оставена на поста.

Възможно е, използвайки именно този факт, от местната управа да са решили да въведат подобно изискване за длъжността „Старши специалист – административно обслужване“, на което Пакизе не отговаря.

За колко други длъжности в Община Цар Калоян се изисква висше образование, е друга тема.

Ще си търсим правата докрай и няма да мълчим за това, категорични бяха семейство Чиракови, като поставиха началото на войната си с кмета, афиширайки случващото се чрез „Екип 7“.

Мила КЮЛЮМОВА