shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Областният управител писа до здравния министър за нуждата от Спешен център в Завет
12 February 2018

Областният управител Гюнай Хюсмен изпрати писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в подкрепа на искането на жителите на община Завет за откриване на местен филиал на „Спешна медицинска помощ“.

Реакцията му идва дни след като Инициативен комитет от Завет внесе в областната администрация гражданска подписка с настояване да бъде създаден спешен център в града, както и писмо с аргументи за това.


Подписката е подкрепена от 2630 души от седемте населени места в община Завет и съдържа 71 листа.

Изградената структура на системата за спешна медицинска помощ осигурява относително равномерно покритие на структурите й на територията на областта, но е налице известна неравнопоставеност на населението на община Завет по отношение на времето за достъп до спешна медицинска помощ. При необходимост част от населените места се обслужват от Разград, друга от Исперих, а трета от Кубрат, а съгласно експертните мнения спешната медицинска помощ е най-ефективна в рамките на 15 до 20 минути, се казва в писмото на областния управител до здравното министерство.

Гюнай Хюсмен смята, че неразвитата пътна мрежа в малките населени места, тежките зими с големи снеговалежи и навявания допълнително застрашават живота на нуждаещите се от медицинска помощ.

„Като областен управител считам, че наш приоритет е здравето на хората, както и гарантиране на достъпа до спешна медицинска помощ на всички български граждани и пребиваващи на територията на област Разград, независимо дали става въпрос за малки или големи общини, защото страданието и болестта не са подвластни на населеното място, социалния статус или етноса. Затова е нужно възникналите проблеми да се обсъждат и да се търсят конструктивни решения за тях, за да осигурим по-голямо спокойствие на жителите на община Завет, че при нужда ще получат навременна помощ“, завършва в писмото си Гюнай Хюсмен.