shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
От две години домашното насилие е във фокуса на разградската общественост
12 February 2018

Отбелязаха две години от създаването на първия в страната Областен съвет за превенция на домашното насилие към областния управител на област Разград.

Структурата беше учредена през 2016 година по предложение на Сдружение „Център на НПО в Разград“ с председател Георги Милков.


По този начин Местният механизъм за прилагане на Закона за защита от домашното насилие в Разград придоби своя институционален формат. В състава на съвета влизат 18 местни и държавни институции, които отговарят за координацията между институциите по отношение на проблема, който засяга всяка четвърта жена.

„Специална благодарност можем да отправим към професионалистите, които активно участват в процеса на превенция на домашното насилие. Признание за неуморната работа заслужават съдиите, прокурорите, полицейските служители, социалните работници. Отличаваме специално приноса на образователните институции, юридическите среди и адвокатурата. Необходимо е да отбележим професионализма на медицинските специалисти – лекари, болнични заведения и центрове“, заяви Милков.

Той отбеляза, че най-високо признание и благодарност заслужава екипът на Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград, който се управлява от Сдружение „Център на НПО в Разград“. Работещите юристи, психолози, социални консултанти оказват подкрепа на жертви и извършители на домашно насилие.

От неправителствената организация извеждат необходимостта от периодични обучения за професионалисти, целенасочена подкрепа за жертвите на домашно насилие, засилен контрол при спазване на съдебните решения за извършители на домашно насилие, изграждане на Кризисен център и широка образователна просвета.

„В момента няма напредък по въпроса за осигуряване на подслон за жертвите на домашно насилие и трафик от Разградска област, въпреки положените усилия от неправителствени организации и общински съветници. Надяваме се подкрепата на областния управител Гюнай Хюсмен да бъде решаваща за откриване на Кризисен център“, допълни Георги Милков.