Начало Оживление Баба Марта бързала, мартенички вързала
Баба Марта бързала, мартенички вързала
01 March 2018

 

На гости в музея на Първи март

Всяка година Цветана Иванова от Исперих, която е дългогодишен доброволец в Историческия музей в града, се превъплъщава в ролята на Баба Марта и окичва съгражданите си с ръчно изработени мартеници за здраве и дълголетие.


02_03_2018_baba-1.jpg


По традиция Баба Марта посети Исторически музей и окичи с мартеници целия колектив на културната институция.

 

Мехмед АЗИЗ

 

 

 

 

Благослов за децата в разградската болница


Навръх Първи март Баба Марта се разходи до Детското отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ болница, за да благослови за здраве и сполука малчуганите, хоспитализирани в лечебницата. Предвестницата на пролетта закичи хлапетата с мартеници и ги почерпи с бонбони.

02_03_2018_bolni.jpgПосле с благи думи закичи докторите, сестрите и санитарите, които се грижат за децата, и специалистите от отдел „Закрила на детето“ в Разград.

Инициатор на първомартенския празник бе Центърът за обществена подкрепа /ЦОП/ към сдружение „ЖАНЕТА“, а в ролята на Баба Марта изкусно се въплъти г-жа Даца Райчева.

Мартеничките, с които Бабата зарадва десетки хора, са дело на клиентите от ЦОП, които ги измайсториха в края на февруари в тематични целодневни артателиета.

 

Галина МАРИНОВА

 


02_03_2018_belovec-1.jpgС лопата през преспите в Беловец


Баба Марта дари кошница мартеници на малки и големи в кубратското село Беловец. Чаканата от всички баба обиколи кафенета, магазини клубове в будното село и закичи млади и стари с мартеници за здраве и берекет. А там, където не можеше да стигне от големите преспи, Баба Марта си служеше с лопата за сняг, отваряйки си пъртина.

Шенол АХМЕДОВ65 деца в творческата работилница „Мартенички чудни“


02_03_2018_rabotilnica.jpgИнициативата на Детския отдел към РБ „Проф. Боян Пенев“ даде поле за изява на подрастващите и зелена светлина на неподправеното детско мислене.

В рамките на творческата работилница „Мартенички чудни“ се включиха 65 деца от 7 до 14 години, които вложиха своето майсторство в изработването на предвестниците на пролетта.

Изложбата е експонирана в Детския отдел и всеки посетител може да я разгледа.

В ход е подготовката на пролетна работилница с природни материали „Ние творим“. Този месец за времето от 21 до 30 март, всеки понеделник, сряда и петък подрастващите могат да станат част от пролетната работилница.

Валентина КОЛЕВА