Начало Оживление Чудотворна икона от Украйна пристига за поклонение в Разград
Чудотворна икона от Украйна пристига за поклонение в Разград
01 March 2018

Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница от град Ананиев, Одеска област, Украйна, ще бъде донесена за поклонение в Русенска епархия.

След като светинята обиколи Тутракан и Русе, на 13 март от 11 часа и ще бъде посрещната в православния храм „Св. Николай Чудотворец“ в Разград. Вярващите ще имат възможност да се поклонят пред образа на Светата майка и да се помолят за здраве до 18 март, след което иконата ще отпътува за Попово. По време на престоя на иконата в храмовете, сутрин и вечер пред нея ще се отслужва Канон на Св. Богородица.


Първообразът на чудотворната икона се намира в манастира Дохиар на Св. Гора – Атон и била зографисана по време на основателя на обителта преп. Неофит през десети век.

Точно копие на тази икона било зографисано през 1895 година в манастира „Св. Пантелеймон“ на Св. Гора – Атон и осветено в Дохиарския манастир. През 1915 година братята на манастира „Св. Пантелеймон“ подарили иконата на новопостроения храм „Св. Александър Невски“ в град Ананиев. Иконата била донесена от архиепископ Арсений на 12 септември 1915 година – деня на тържественото освещаване на храма. Хиляди вярващи се стекли, за да посрещнат светинята от Атон. И така, вече почти 100 години, вярващите се събират пред този образ на Света Богородица, за да получат утешение и изцеление.