shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Радка Захариева - да вървиш към столетието с ампутиран крак, но с песен
09 March 2018

Докато повечето възрастни хора едва се придвижват и пустосват тежките си старини, 80-годишната Радка Захариева от Разград е пример за неостаряващия човешки дух и желание за живот, независимо от несгодите.


09_03_2018_radka.jpgЗаради тромбоза нашенката губи крака си под коляното, и до днес не губи и за миг обаче невероятното си чувство за хумор, активната си гражданска позиция и стремежа да се забавлява, така както го е правила на младини.

Отлична танцьорка, певица на руски песни и романси, самодеец в годините, когато е работила като лаборант в завода за антибиотици, Радка не спира да пее и досега.

Въпреки годините и самотата, тежкия живот, малката пенсия и болестите, идващи със старините, разградчанката е ведра и с удивително чувство за самоирония. На лекарите във Военна болница – София след операцията обещала да дойде на преглед, като навърши поне 120 години.

Бохемският си дух жилавата пенсионерка наследила от майка си Неда Иванова. Докато живеела в родното село Ловско, Неда гощавала и се грижела за майсторите, които в далечната 1937 годна дошли да правят изворна чешма до дома им. И така докато свърши градежа. В знак на благодарност работниците кръстили готовата чешма на гостоприемната домакиня - Недина чешма.

80 години по-късно и в дома на дъщеря й Радка винаги е шумно, забавно и весело. Никога не липсват гости, приятели, колеги, а тя не пропуска да им попее и да разкаже интересни случки от бурната си младост.

Има ли проблеми във входа, в който живее, домуващите знаят, че ще го разреши само Радка – с интензивна кореспонденция до институциите, молби до най-висшестоящите органи или с критичен материал в местните медии. Това е Радка.


Шенол АХМЕДОВ