Начало Оживление Химически теч и пожар в складова база вдигна на крак разградските огнеборци
Химически теч и пожар в складова база вдигна на крак разградските огнеборци
09 March 2018

Сигнал за разхерметизирана цистерна, пълна със сярна киселина, и пожар от късо съединение на втория етаж в сграда на „Биовет“ вдигна на крак няколко екипа на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Разград в сряда.

09_03_2018_uchenie-22.jpg09_03_2018_uchenie-4.jpg

За радост сложната ситуация в базата на предприятието в Гаровата промишлена зона не беше реална, а част от планирано пожаро-тактическо учение. Напълно реално обаче бяха проиграни действията по отстраняване на „опасния теч“ и потушаване на „огъня“, възникнали при „земетресение“.

Няколко екипа и автомобили на РСПБЗН-Разград пристигнаха на мястото минути, след като служител на базата подаде по телефона сигнал за инцидента. Огнеборците опънаха шланговете към уж горящия втори етаж, използваха и пожарния хидрант в двора на предприятието. Малко по-късно поискаха по радиостанцията още един екип на службата да дойде на произшествието с водоноска.

Междувременно колегите им от аварийно-спасителния отряд се облякоха със защитни костюми за тежки промишлени аварии и извършиха химическо разузнаване - замериха със специализирана апаратура показателите на въздуха около цистерната и отцепиха опасния район. За няколко минути тампонираха теча на сярна киселина, след което преминаха процедура по деконтаминация, за да бъдат обезвредени костюмите им.

Занятието бе нещо като генерална репетиция за мащабно учение, което предстои да се проведе на есен.

Мила КЮЛЮМОВА