shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Мария Червенкова изгря с първата си самостоятелна изложба
09 March 2018

Колоритна изложба с 35 репродукции на младата художничка Мария Червенкова беше открита във фоайето на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград.

16-годишното момиче за първи път показа пред широката общественост резултата от двугодишните си занимания в областта на изобразителното изкуство.


09_03_2018_izlojba_5.jpgДесетокласничката от ППМГ„Акад. Никола Обрешков“ беше подредила графики, натюрморти и пейзажи, в които се откроява нейния индивидуален художествен почерк. Младата авторка използва смесена техника и различни материали, има усет към детайла и цялостен поглед върху композицията.

„Талантът е нещо, което или го имаш, или го нямаш. Когато едно дете има дарба и отношение към изкуството, то няма как да не бъде забелязано. По време на първия час забелязах, че Мария рисува по-различно от останалите и има собствен стил. Моята роля беше единствено да я насърча да развива таланта си и заслугите за тази изложба са изцяло нейни“, каза Стоянка Димитрова, която преподава изобразително изкуство в гимназията.

09_03_2018_izlojba_4.jpgМладата художничка благодари на ръководството на библиотеката за домакинството, на нейната учителка, която е оценила таланта й, както и на директора на Математическата гимназия Мануел Василев.

След официалното откриване на изложбата, започна поетичен рецитал „За жените и за любовта“, който представиха талантите от клуб „Театрали“ към ППМГ„Акад. Никола Обрешков“, с ръководител Веселин Керемедчиев.

Експозицията ще остане в библиотеката до края на месеца и всеки ценител на изкуството може да си купи картина на младата авторка.


Антония КИРИЛОВА