shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.07.2019 г.
ekip7-small-2019-7-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Съдия разясни конституционните права на ученици от Математическата
09 March 2018

Със структурата и функциите на съдебната власт, статута на магистратите и конституционните права на гражданите се запознаха десетокласници от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. Това се случи в рамките на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

09_03_2018_vlast-2.jpg09_03_2018_vlast.jpg

Проектът се реализира за четвърта поредна година от Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Като лектори в часовете по „Етика и право“ влизат съдии и прокурори от Разградски съдебен окръг, чиято цел е да повишат правната култура на младите хора.

Програмата стартира от Математическата гимназия, в която гостува Таня Дамянова, съдия от Административен съд – Разград. Тя запозна учениците с разделението на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Според френския историк-философ Шарл дьо Монтескьо, е необходима регулация, за да се избегне съсредоточаването на власт, както е било по времето на феодализма. В България такива функции изпълнява президентът, който има правомощия да оказва влияние върху законодателната и изпълнителната власти. Съдебната власт е независима от останалите, за да може да прилага справедливо и безпристрастно законите, подчерта Дамянова.

Гост-лекторът запозна десетокласниците със структурата на съдебната система като разясни функциите на всяка инстанция – Районен съд, Окръжен съд, Административен съд, Апелативен съд, Върховен административен съд, Върховен касационен съд.

Учениците научиха как да защитят конституционните си права чрез съдебните институции като коментираха конкретни примери за престъпни прояви. По време на лекцията се запознаха и със статута на магистратите – съдии, прокурори и следователи.

Образователната програма ще приключи със симулиран процес, в който под формата на ролева игра, младите хора ще покажат какво са научили по време на часовете.

Съдиите и прокурорите имат готовност да представят същите или други теми в други учебни заведения пред ученици от средния курс при проявен интерес от директори и учители.


Антония КИРИЛОВА