Начало Новини Апелативният съд потвърди присъдата на лихвар
Апелативният съд потвърди присъдата на лихвар
12 March 2018

Повече от две години след като делото срещу 37-годишния Сюлейман Камбуров от Разград влезе на обжалване в Апелативен съд-Варна, магистратите от втората инстанция се произнесоха с решение.

Припомняме, че през декември 2015 година Окръжен съд-Разград постанови две условни присъди и конфискация на имущество за собственика на заложни къщи.


Той бе привлечен като обвиняем за извършване на банкова дейност без необходимото разрешително. Прокуратурата твърдеше, че в периода от 2010 до 2014 година Камбуров е отпуснал на множество лица парични кредити на обща стойност 56 086.11 лева при лихва от близо 85%, като заемите първоначално били договаряни на лихва от 8-10%.

Другите му две обвинения бяха за пране на пари – закупуване на лек автомобил и два имота с 41 198 лева, придобити от незаконната кредитна дейност, и за укриване на данъчни задължения в големи размери от общо 6096.34 лева.

Процесът срещу Камбуров тук се гледа по съкратения ред, като част от свидетелите не бяха разпитвани, той обаче не се призна за виновен и наказанието му не беше намалено.

Със свое решение Окръжен съд-Разград го осъди само за част от отпусканите неправомерно кредити, тъй като в хода на процеса някои от свидетелите са измениха показанията си.

Три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок и глоба от 5000 лева наложиха магистратите на Камбуров за отпускането на шест кредита на стойност от 33 886.11 лева и придобитите от лихви доходи в в размер на 48 930.44 лева.

По обвинението за укриване на данъци той бе оправдан, тъй като на данъчно облагане подлежали единствено правомерните доходи, а неговите имали „незаконен характер“.

Година и шест месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок и глоба от 3500 лева наложи съдът на Камбуров по обвинението за пране на пари. Постанови и конфискация на придобитото с незаконни средства имущество - джип „Линкълн Навигатор“ и недвижим имот в Разград. Камбуров бе осъден да плати ш 8000 лева на държавата – толкова, колкото е получил от продажбата на имот в Стражец, придобит също със средства от извършените престъпления.

Общото наказание, което съдът определи лихварят да изтърпи бе в размера на по-тежката присъда - три години затвор с петгодишен срок отлагане.

След като дълго се е запознавал с материалите по делото, този вторник Апелативен съд-Варна е потвърдил изцяло решението на Окръжен съд-Разград. Магистратите обаче, изрично са посочили, че смятат наложеното от първата инстанция наказание за снизходително и че е следвало Камбуров да го търпи ефективно, а не условно. Поради липса на протест от страна на прокуратурата в Разград обаче, Апелативен съд „не би могъл да стори нищо в тази насока“.

Сюлейман Камбуров беше задържан през май 2014 година при акция на служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и Окръжна прокуратура и със съдействието на ТДНАП- Разград. При претърсвания в заложната къща на ул. „Кирил и Методий“ срещу блок „Пеперуда“, автосервиза и дома на Камбуров бяха иззети множество документи, компютърна техника и парични средства.

Мила КЮЛЮМОВА