Начало Новини Отличиха най-добрите майстори на мартеници от Исперих
Отличиха най-добрите майстори на мартеници от Исперих
12 March 2018

Наградиха победителите в Общинския конкурс на тема „Баба Марта бързала, мартенички вързала“, организиран от Община Исперих, ЦОБ „Петя Йорданова“ и НЧ „Съзнание-1891“.

Целта на конкурса беше да съхрани и популяризира българските обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство и да формира естетическо мислене.


В творческата надпревара за изработка на мартеници се включиха групови и индивидуални участници от детските градини и ученици от I до VII клас, които бяха разделени в три възрастови групи. Участниците създадоха мартеници от естествени материали, които бяха оценени от компетентно жури с председател Цветалин Цветанов – директор на Историческия музей. Грамоти и предметни награди на отличените деца връчи Даниел Димитров – председател на Общинския съвет в Исперих.

При най-малките деца първо място спечели 5-годишната Павлина Веселинова от подготвителна група „Калинка“ от ДГ „Първи юни“. В групата от I до IV клас най-добре се представи Айсун Орхан от III „a“ клас на ОУ „Васил Априлов“ в Исперих. Сред учениците от V до VIII клас победител стана петокласничката Ачелия Бейтиева от село Йонково.

Колективна първа награда за изработка на мартеници спечелиха децата от ДГ „Дора Габе“ в село Лудогорци. В групата от I до IV клас бяха отличени възпитаниците на Комплекс „Лудогорие“ в Исперих, а в категорията за участници от V до VIII клас първенци станаха учениците от V „a“ клас от ОУ „Васил Априлов“.

Мартениците, с които малките творци участваха в конкурса, бяха експонирани в изложба във фоайето на Народно читалище „Съзнание-1891“.


Ангел НИКОЛОВ