Начало Новини Димитър Петров в публикация на престижното списание „Везни“
Димитър Петров в публикация на престижното списание „Везни“
12 March 2018

Наред с големите имена на българската литература - Пейо Яворов, Симеон Янев, Панко Анчев, Иван Гранитски, Боян Ангелов, Тодор Коруев, Огнян Панов, Елена Лекова и др., във втория брой на списанието от тази година са публикувани стихове на разградския поет Димитър Петров от цикъла „Гласът на виното“.


12_03_2018_dimitar-petrov_3.jpgДимитър Петров е пиар на Регионалната библиотека, има издадена само една стихосбирка, за сметка на това обаче през последните години направи истински пробив в белетристиката, като разказите му бяха високо оценени от литературната критика и читателите.

„Везни“ е списание за литература, изкуство, критика и философия на издателство „Гео Милев“. Изданието е духовен приемник на Гео-Милевото списание „Везни“ (1919-1922). Главен редактор е Иван Гранитски, в редколегията е акад. Антон Дончев.

На страниците на списанието са представени още автори. Владимир Василев с „Яворов“. Той е български литературен и театрален критик. Пише и публикува свои статии в списанията „Мисъл“ и „Българска сбирка“. Основател и ръководител е на списание „Златорог“ от 1920 до 1944 година. Симеон Янев с „Ботев надредното“. Той е български писател, есеист, теоретик, литературовед, преподавател по нова българска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Андреас Талев също е представен - „Една парижка импресия на Димитър Талев с продължение“. В страниците срещаме Панко Анчев „За природата и статута на литературоведа“, Стоян Танев ни представя „Научен ли е етнополитическият проект „помашки етнос“, Кирил Момчилов - „А. С. Пушкин и Индже войвода”, Иван Гранитски – „Гротескният портрет на епохата“ и др.