Начало Новини Доброволци от БМЧК-Разград на национална среща в Лозен
Доброволци от БМЧК-Разград на национална среща в Лозен
12 March 2018

Доброволците Мариета Иванова и Наталия Балтаджиева от БМЧК-Разград участваха в Националния съвет на координаторите на Българския младежки червен кръст. Срещата се проведе в Националния учебно-логистичен център на БЧК – Лозен.

 


12_03_2018_b4k-1.jpgФорумът беше наситен с множество теми – представяне на новата електронна страница на БМЧК, изготвяне на междинна оценка на изпълнението на Стратегията на БМЧК за периода 2015-2020, представяне на отчета на младежката организация за 2017 година и календарния план за настоящата.

По време на съвета членовете на областните червенокръстки организации представиха добри практики и дейности, които могат да бъдат приложени успешно и в други области на страната.

Паралелно с провеждане на националното заседание в Лозен, младите червенокръстци от БМЧК-Кубрат стартираха обученията по програма „Хелфи“. Курсът обхваща 13 теми, които са разработени от Австрийския младежки червен кръст. По време на занятията деца от 9 до 10-годишна възраст придобиват умения за оказване на първа помощ при инциденти. В Кубрат програмата се реализира сред третокласниците от СУ „Христо Ботев“.

По време на първия урок доброволците от Червения кръст Александра и Белослава разказаха на децата от 3 „б“ клас как да реагират при ужилване от насекомо. Децата усвоиха новите знания чрез забавните истории, в които са замесени духчето Хелфи и неговите приятели.

По време на следващите лекции учениците ще усвоят основни умения за реакция при травми и злополуки, ще се запознаят с начините за обработка на рани и оказване на първа помощ при навяхване на крайници и изгаряния.