shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
"Лудогорие 2012" пак развива бурна дейност, но далеч от Лудогорието
12 March 2018

Сдружение "Лудогорие 2012" продължава да развива активна дейност, но не в Разград и Лудогорието, а в други части на страната, става ясно от Фейсбук страницата на неправителствената организация. След като организира няколко издания на станалия популярен национален фолклорен събор "Лудогорие" в местността Пчелина, председателят на сдружението Валентин Димов обяви, че напуска Разград. Като причина изтъкна липсата на подкрепа от ръководство на Общината.

12_03_2018_svatba-3.jpg

12_03_2018_valentin-dimov.jpgТъй като този тип масови прояви с фолклорни елементи печелят все повече привърженици, на организационния талант на Димов се е доверил кметът на Велико Търново Даниел Панов. Така през лятото на миналата година в Арбанаси се проведе първото издание на националния събор "Болярска среща", който беше посетен от хиляди почитатели.

И тази година в календара на сдружението към момента има предвидени три нови прояви. Първата е „Живо фолклорно наследство „Бабината ракла“, което ще се проведе в рамките на Второто издание на "Болярска среща", което е планирано за 15,16 и 17 юни в Арбанаси. Съставите, които искат да участват в събора, трябва да подадат заявки до 30 май. Изискването е те да представят автентични обреди и обичаи от българския бит.

Засега е ясно, че грандиозен спектакъл „Картини от Македония“ ще представи Ансамбъл „Чинари“ с ръководител Асен Павлов. Голямата изненада на събора от Сдружение „Лудогорие“ тази година ще е традиционната македонска сватба, която ще бъде пресъздадена от „Чинари“, участие вече са заявили Вокално трио „Булгарина“, музиканти от група „Етнотикс“, зурнаджийска група и мъжки перкусионен квартет от тъпани, Ансамбъл „Сидер войвода“, кукерска група от с. Джинот и др.

Сдружение "Лудогорие 2012" е организатор и на първия Международен фолклорен фестивал "Велинград", по случай 70-годишния юбилей на СПА столицата на Балканите. Проявата е от 10 до 12 август в парк "Вельова баня". Във фолклорната програма ще участват състави от Индия, Сърбия, Грузия, Италия и България. По време на фестивала ще има изложба на майстори художествени занаяти от страната и чужбина. В един от дните участниците ще се включат в приготвянето на "Най-голямо количество таратор - 2 тона" в най-голямата тава на Балканския полуостров, собственост на "Лудогорие 2012".

На 25 и 26 август сдружението организира, отново в Арбанаси, двудневни атрактивни състезания "Най-бързо рязане и цепене на дърва" и "Най-бързо ядене на хот-дог".

Подробности за всички прояви могат да се прочетат във Фейсбук профила на Сдружението. Интересното е, че навсякъде пише, че организатор е "Лудогорие 2012", което все пак си е чиста проба реклама на Разград и региона.


Димитър КИРИЛОВ

Веселина ЙОТОВА