Начало Новини "Лудогорие 2012" пак развива бурна дейност, но далеч от Лудогорието
"Лудогорие 2012" пак развива бурна дейност, но далеч от Лудогорието
12 March 2018

Сдружение "Лудогорие 2012" продължава да развива активна дейност, но не в Разград и Лудогорието, а в други части на страната, става ясно от Фейсбук страницата на неправителствената организация. След като организира няколко издания на станалия популярен национален фолклорен събор "Лудогорие" в местността Пчелина, председателят на сдружението Валентин Димов обяви, че напуска Разград. Като причина изтъкна липсата на подкрепа от ръководство на Общината.

12_03_2018_svatba-3.jpg

12_03_2018_valentin-dimov.jpgТъй като този тип масови прояви с фолклорни елементи печелят все повече привърженици, на организационния талант на Димов се е доверил кметът на Велико Търново Даниел Панов. Така през лятото на миналата година в Арбанаси се проведе първото издание на националния събор "Болярска среща", който беше посетен от хиляди почитатели.

И тази година в календара на сдружението към момента има предвидени три нови прояви. Първата е „Живо фолклорно наследство „Бабината ракла“, което ще се проведе в рамките на Второто издание на "Болярска среща", което е планирано за 15,16 и 17 юни в Арбанаси. Съставите, които искат да участват в събора, трябва да подадат заявки до 30 май. Изискването е те да представят автентични обреди и обичаи от българския бит.

Засега е ясно, че грандиозен спектакъл „Картини от Македония“ ще представи Ансамбъл „Чинари“ с ръководител Асен Павлов. Голямата изненада на събора от Сдружение „Лудогорие“ тази година ще е традиционната македонска сватба, която ще бъде пресъздадена от „Чинари“, участие вече са заявили Вокално трио „Булгарина“, музиканти от група „Етнотикс“, зурнаджийска група и мъжки перкусионен квартет от тъпани, Ансамбъл „Сидер войвода“, кукерска група от с. Джинот и др.

Сдружение "Лудогорие 2012" е организатор и на първия Международен фолклорен фестивал "Велинград", по случай 70-годишния юбилей на СПА столицата на Балканите. Проявата е от 10 до 12 август в парк "Вельова баня". Във фолклорната програма ще участват състави от Индия, Сърбия, Грузия, Италия и България. По време на фестивала ще има изложба на майстори художествени занаяти от страната и чужбина. В един от дните участниците ще се включат в приготвянето на "Най-голямо количество таратор - 2 тона" в най-голямата тава на Балканския полуостров, собственост на "Лудогорие 2012".

На 25 и 26 август сдружението организира, отново в Арбанаси, двудневни атрактивни състезания "Най-бързо рязане и цепене на дърва" и "Най-бързо ядене на хот-дог".

Подробности за всички прояви могат да се прочетат във Фейсбук профила на Сдружението. Интересното е, че навсякъде пише, че организатор е "Лудогорие 2012", което все пак си е чиста проба реклама на Разград и региона.


Димитър КИРИЛОВ

Веселина ЙОТОВА